Türkiye’nin narenciye ihracatını Doğu Akdeniz illeri sırtladı

Doğu Akdeniz İlleri 2024 Türkiye’nin Narenciye İhracatına Öncülük Etti

İklim özellikleri ve verimli topraklarıyla dikkat çeken Doğu Akdeniz’deki iller, Türkiye’nin narenciye ihracatına büyük katkı sağladı. Geçen yıl 1 milyar 46 milyon 128 bin dolarlık narenciye dış satımının 769 milyon 893 bin dolarlık bölümü, Mersin, Hatay ve Adana’dan gerçekleştirildi.

Mersin, 676 bin ton narenciye göndererek 437 milyon 164 bin dolarlık döviz geliri elde ederek Türkiye’nin narenciye ihracatında lider konumunu korurken, Hatay ikinci sırada 213 milyon 145 bin dolarlık, Adana da üçüncü sırada 119 milyon 583 bin dolarlık narenciye dış satımıyla yer aldı.

Rusya’ya en fazla narenciye ihracatı gerçekleştirilirken mandalina bu ürünler arasında öne çıktı.

“Üreticilerimiz Dünya Standartlarında Ürün Yetiştiriyor”

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, bölgenin narenciye ihracatındaki payının yüzde 73,8 olduğunu belirterek, “Üreticilerimiz dünya standartlarında ürün yetiştiriyor. Bu sayede dış satımda herhangi bir sorun yaşamıyoruz.” dedi.

Kaçmaz, Mersin, Hatay ve Adana’nın lojistik avantajına vurgu yaparak, “Bölgenin altyapısı, paketleme tesisleri ve ihracatçılarının bulunması narenciye sektörünün bu illerde gelişmesini sağlıyor. Ürün kalitesi ve lezzetiyle bilinen bölge, yurt dışında da tercih ediliyor.” şeklinde konuştu.

Sektörün gelişimi için paydaşlarla işbirliği içinde olduklarını söyleyen Kaçmaz, ihracatı artırmak için çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Related Posts

Türkiye, İtalya’yı geride bırakıp 4. sıraya yükseldi!

“Bir önceki yıla göre bir basamak yükselerek 5. sıradan 4. sıraya çıkan Türkiye, bu alandaki istikrarlı yükselişini sürdürdü. 2024 yılı toplam ziyaretçi sayımız ise 62,3 milyona ulaştı” Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Birleşmiş Milletler …

Rekabet Kurulu, Fakir firmasına 26 milyon lira ceza verdi

Rekabet Kurulu, Fakir Elektrikli Ev Aletleri firmasına uzlaşma sonucunda, 26 milyon lira ceza verilmesini kararlaştırdı.

Asya piyasalarında belirsizlik hakim

Asya borsalarında, Orta Doğu’da artan gerilim ve ABD’nin İran’a doğrudan askeri müdahalesinin ardından İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceğine dair endişelerle karışık bir seyir öne çıkıyor. PİYASALAR HAFTAYA KARIŞIK SEYİRLE BAŞLADI İran ve İsrail …

ABD Orta Doğu’daki gerilime dahil oldu! Küresel piyasalar karıştı!

Orta Doğu’da artan jeopolitik riskler küresel piyasaların haftaya karışık bir seyirle başlamasına neden oldu. ABD’de vadeli endeksler kayıpla açılırken, Asya borsaları ve İngiltere hariç Avrupa borsaları karışık seyrediyor. İşte bugün piyasada izlenecek önemli veriler…

Ortadoğu’da gerilim arttı, kripto piyasası sert düştü

Ortadoğu’da devam eden çatışmalara ABD’nin müdahil olması ve İran’ın ‘Hürmüz’ü kapatma ‘tasarısı’ kripto para piyasasını sarstı. Haftalardır 100 bin doların üzerinde seyreden Bitcoin, 99 bin dolar bandına düştü. Aynı şekilde Ethereum da yüzde 3,5 değer kaybıyla 2 bin 200 doların altına geriledi.

Yargıtay’dan emsal kira bedeli kararı: ‘Kiracılarımız rahat olsun’

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, kiracının banka hesabından gönderdiği ücretin açıklama kısmına “kira bedeli” yazmasa da taraflar arasında sözleşme olduğundan ödemenin kira sayıldığını belirtti. Şahin, “Kiracılarımız bu konuda endişe etmesin” dedi.