Sağlıklı yaşamın sırrı: Ekşi mayalı ekmek ve tarhana

Fermente Gıdalar ve Probiyotikler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar!

Probiyotikler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Özbek, ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi geleneksel gıdaların sağlıklı beslenmedeki önemine değindi. Prof. Dr. Özbek, bu ürünlerin probiyotik içerdiği yönündeki yaygın yanılgıya şu şekilde açıklık getirdi:

“Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi ürünlerin aslında probiyotik içerdiği düşüncesi doğru değildir. Bu gıdalar pişirilirken probiyotik özellik taşıyan mikroorganizmalar ölür. Dolayısıyla bu gıdaları tüketerek doğrudan probiyotik almak mümkün değildir.”

‘Doğrudan Faydalı Maddeler Ortaya Çıkar’

Doğrudan probiyotik alınmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Özbek, şu açıklamalarda bulundu:

“Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi fermantasyonla üretilen gıdalar, pişirme esnasında probiyotik bakteriler kaybolsa da, fermantasyon sürecinde sağlığımıza faydalı biyolojik bileşikler oluşur. Bu bileşikler, vücudumuz için faydalı olmanın yanı sıra bağırsak sağlığımızı destekleyici özelliklere sahiptir. Bu yüzden bu tür geleneksel gıdalar, sindirim sistemi ve genel sağlık açısından dolaylı yoldan fayda sağlar.”

‘Geleneksel Tarifler Günlük Beslenmede Önemli Yer Tutmalı’

Sağlığa katkısından bahseden Prof. Dr. Özbek, ekşi mayalı ekmek ve tarhananın geleneksel yöntemlerle hazırlandığında sağlıklı bir beslenme için kritik olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özbek, “Bu gıdalar sindirim sistemine dost bir yapıya sahip olup, doğal fermantasyon süreci sayesinde bağışıklık sistemimize destek sağlar. Bu yüzden geleneksel tariflere sadık kalınarak hazırlanan ekşi mayalı ekmek ve tarhana, günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır” dedi.

‘Tüketime Dikkat Edilmesi Gereken Turşular’

Probiyotik bakterilerin turşularda bulunmadığını hatırlatan Prof. Dr. Özbek, şu bilgileri paylaştı:

“Probiyotikler genellikle fermente gıdalarda bulunur. Süt ve süt ürünleri gibi yiyeceklerde mevcuttur. Bu bakteriler, probiyotik özellikler taşıyan mikroorganizmaların gelişimine destek olan prebiyotik özelliklere sahip mikroorganizmalardır. Bu da turşunun gerçekten faydalı olduğunu gösterir. Ancak turşu tüketirken aşırıya kaçılmaması gerektiğini unutmamalıyız. Çünkü turşu yüksek tuz içeriğine sahiptir ve bu da mide kanseri riskini artırabilir.”

Son olarak, sağlıklı bir yaşam için fermente gıdaların bilinçli bir şekilde tüketilmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Özbek, bu ürünlerin sunduğu faydalardan yararlanmanın önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Yeşilayın ‘Gönüllü Hekimler Projesi’ne başvurular başladı

Hekimlerin bağımlılıkla mücadele süreçlerinde daha aktif olmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen “Yeşilay Gönüllü Hekimler Projesi”ne başvurular başladı.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Burun akıntısını hafife almayın! Polen alerjisi yaz boyunca sürüyor

Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte çocuklar açık havada daha fazla zaman geçirirken, yoğun yayılım gösteren polenler alerjik sorunlara neden olabiliyor. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, çocuklarda polen alerjisine karşı 7 önemli öneride bulundu.

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.