Öğleden sonra uykusunun faydası ortaya çıktı

Teksas Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, beynin analojik problem çözme yetisini inceleyen bir çalışma gerçekleştirdi. Bu yeti, beynimizin daha önce karşılaştığı benzer problemlerden öğrendiklerini yeni sorunlara uygulama becerisini ifade ediyor. Araştırmada, uyuyan kişilerin bu bilişsel süreçlerde daha başarılı olduğu tespit edildi.

Bilim insanları, araştırma sonuçlarını değerlendirirken, “Bir sorun çözülemez gibi göründüğünde, ‘Üzerine yat ve düşün’ sözü bilimsel bir temele dayanıyor olabilir. Özellikle bu uyku REM evresini içeriyorsa,” ifadelerini kullandı.

NASIL BİR DENEY YAPILDI?

Çalışmaya 58 gönüllü katıldı. İlk olarak, katılımcılara bazı problem setleri gösterildi ve bu problemlerin çözümleri sunuldu. Daha sonra, aynı yöntemlerle çözülebilecek ancak çözüm ipucu verilmeyen ikinci bir problem seti sunuldu.

Bu aşamadan sonra, katılımcılar iki saatlik bir ara verdi. 28 kişi 110 dakikalık bir uyku uyurken, 30 kişi uyanık kalmaya devam etti. Uyuyan grubun REM uykusunda ne kadar vakit geçirdiği EEG başlıklarıyla ölçüldü.

Daha sonra, tüm katılımcılar tekrar teste tabi tutuldu. Özellikle ikinci setten çözemediği sorulara tekrar bakmaları istendi. Araştırmacılar, uyuyan grubun bu problemleri çözmede belirgin şekilde daha başarılı olduğunu keşfetti. Ayrıca, REM uykusunda daha fazla zaman geçiren kişilerin problem çözme başarı oranlarının daha yüksek olduğu tespit edildi.

PROBLEM ÇÖZME BECERİSİNİ ARTIRIYOR

Bu araştırma, REM uykusunun yaratıcı problem çözme becerilerini geliştirdiği ve zihinsel esnekliği artırdığı yönündeki önceki çalışmalarla uyum gösteriyor. Bilim insanları, REM uykusunun yeni bilgileri eski deneyimlerle bağdaştırarak zihinsel esneklik sağladığını düşünüyor.

Araştırmacılar, “REM uykusu, problem çözme sırasında farklı unsurların yeniden birleştirilmesini kolaylaştırabilir. Bu, özellikle yaratıcı problem çözme süreçlerinde kritik bir faktör olabilir” dedi.

Related Posts

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Depremdeki soru işareti! Afranur’u panik atak mı öldürdü? ‘Gözden kaçmış olabilir’

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 3 Haziran’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaralandı. 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün ‘panik atak’ nedeniyle yaşamını yitirmesi ise dikkat çeken detaylardan biri oldu. Peki, kişinin geçirdiği panik atak sonucu yaşamını yitirmesi tıbben ne kadar mümkün? Uzmanlara sorduk.

Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların yaygınlığına dikkat çekerek, aşırı hijyen ve yanlış temizlik alışkanlıklarının mikrobiyotayı bozarak enfeksiyona davetiye çıkardığını belirtti. İşte sağlıklı vajinal flora için dikkat edilmesi gerekenler…