Milyonlarca yıllık sır açığa çıktı! Türkiye’nin altında saklanan devasa yarık keşfedildi: Depreme neden olur mu?

Almanya’daki Göttingen Üniversitesi bünyesindeki uluslararası bir bilim ekibi tarafından yapılan araştırmada, Arap ve Avrasya levhaları arasına sıkışmış eski bir okyanusal levhanın parçalanarak yer kabuğunu çektiği ortaya kondu. Bu süreç, özellikle Türkiye sınırlarına yaklaştıkça daha sığ bir hale gelerek büyük bir yüzey yarığının oluşmasına neden oldu.

Araştırmayı yürüten bilim insanlarından Dr. Renas Koshnaw, bu jeolojik süreci “tıpkı bir takvim yaprağının kopması gibi” yavaş ama sürekli bir ayrılma olarak tanımladı. Bilim insanları, bu sürecin sadece Türkiye’yi değil, Irak ve İran gibi komşu ülkeleri de etkileyebileceğini ifade etti.

DEPREM RİSKLERİNİ ANLAMADA YENİ BİR ADIM

Keşfedilen bu büyük yarık, bölgedeki deprem oluşumları ve yer altı kaynaklarının zenginliği gibi konularda önemli ipuçlarını da sundu. Yer bilimciler, bu verilerin gelecekteki depremleri daha iyi tahmin etmek için kullanılabileceğini vurguladı.

Araştırmacılardan Prof. Jonas Kley, “Dünya’nın kabuğunda meydana gelen bu olayları anlamak, olası büyük depremlerin önceden tahmin edilmesine yardımcı olabilir” diyerek keşfin önemine dikkat çekti.

Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

Xbox uygulaması artık diğer platformlardan oyun açmanıza izin veriyor

Microsoft’un imza attığı yeni oyun arayüzü, Steam ve Epic gibi diğer platformlarla bütünleşik çalışacak.

Şehir Katili bilim dünyasını alarma geçirdi: Bütün uyduları yok edebilir

Bilim dünyası, 2032 yılında Ay ile çarpışma rotasında seyreden 2024 YR4 kodlu “Şehir Katili” lakaplı asteroit için alarmda. Yakın zamanda yapılan gözlemler, bu çarpışmanın gerçekleşme olasılığını yüzde 3.8’den yüzde 4.3’e yükseltti. Başlangıçta Dünya …

Çin, Ay mekiği Mıngcou’nun “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptı

Çin’in, 2030 yılında başlamayı planladığı insanlı Ay görevlerinde kullanacağı personel taşıyıcı mekiğinin “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptığı bildirildi.

Microsoft’a Alman darbesi

Almanya’nın kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyaleti, küresel teknoloji şirketlerinin artan gücüne karşı radikal bir duruş sergiliyor. Eyalet, önümüzdeki üç ay içinde kamu çalışanlarının, polis memurlarının ve yargıçların neredeyse tamamının Microsoft …