Merkez Bankası yayımladı: Cari açık martta arttı!

Türkiye Cari İşlemler Dengesi Mart Ayında Ne Durumda?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamaya göre, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 1 milyar 471 milyon ABD doları fazla oluştu. Öte yandan, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 4 milyar 840 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistlerin mart ayı cari açık beklentisi 3 milyar 936 milyon dolar düzeyindeydi.

Yıllık bazda bakıldığında, cari açığın 12,6 milyar dolara ulaştığı görüldü. Aynı dönemde hizmetler dengesinin 61,8 milyar dolar, ikincil gelir dengesinin ise 398 milyon dolar fazla verdiği belirtildi. Birincil gelir dengesi ise 16,7 milyar dolar açık verdi.

Mart ayında hizmetler dengesinden kaynaklanan net girişlerin 2 milyar 672 milyon dolar olduğu açıklandı. Bu kalem altında taşımacılıktan 1 milyar 343 milyon dolar, seyahatten ise 2 milyar 177 milyon dolar net gelir elde edildi.

Ayrıca şu ifadeler yer aldı:

Yıllık bazda, Mart ayında cari açığın yaklaşık 12,6 milyar ABD doları olduğu görülürken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret dengesinin de 58,1 milyar ABD doları açık verdiği belirtildi. Aynı dönemde hizmetler dengesi ve ikincil gelir dengesi sırasıyla 61,8 milyar ABD doları ve 398 milyon ABD doları fazla verirken, birincil gelir dengesinin 16,7 milyar ABD doları açık verdiği ifade edildi. Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler bu ay 2.672 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşirken, bu kalem altında taşımacılık hizmetleri ve seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler sırasıyla 1.343 milyon ABD doları ve 2.177 milyon ABD doları oldu.

2025 yılı Mart ayı yıllıklandırılmış cari açığın finansmanına net doğrudan yatırımlar 5,5 milyar ABD doları, net portföy yatırımları 13,2 milyar ABD doları, krediler 37,9 milyar ABD doları ve ticari krediler 1,7 milyar ABD doları katkı verirken; net efektif ve mevduatlar 21,4 milyar ABD olarak negatif etkide bulundu. Merkez Bankası döviz cinsinden net rezerv artışı 11,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Mart ayında doğrudan yatırımlar kaynaklı net girişlerin 338 milyon ABD doları olduğu açıklandı. Yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’ye toplam doğrudan yatırımlarının 1.026 milyon ABD doları artarken, yurt içi yerleşiklerin yurt dışındaki doğrudan yatırımlarının 688 milyon ABD doları arttığı görüldü.

Portföy yatırımlarında Mart ayında 3.551 milyon ABD doları tutarında net çıkış yaşandığı açıklandı. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 399 milyon ABD doları ve DİBS piyasasında 1.522 milyon ABD doları net satış gerçekleştirdiği belirtildi. Yurt dışındaki tahvil ihraçlarına ilişkin olarak; yurt dışı yerleşiklerin bankalar ihraçlarında 782 milyon ABD doları net alış yaparken, Genel Hükümet ve diğer sektörler ihraçlarında sırasıyla 1.194 milyon ABD doları ve 428 milyon ABD doları net satış gerçekleştirdiği ifade edildi.

Yurt dışından kredi kullanımında bu ay bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 2.830 milyon ABD doları ve 581 milyon ABD doları net kredi kullandığı, Genel Hükümetin ise 58 milyon ABD doları net geri ödeme yaptığı açıklandı. Diğer yatırımlar kapsamında, yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatlarının Türk lirası ve yabancı para cinsinden sırasıyla 839 milyon ABD doları ve 1.829 milyon ABD doları net arttığı belirtildi. Resmi rezervlerde ise bu ay 15.126 milyon ABD doları net azalış yaşandı.

Related Posts

Türk vatandaşları için vizesiz seyahat edilebilecek 7 Avrupa ülkesi

Türk vatandaşları için Avrupa’da vizesiz seyahat edilebilecek birçok ülke, tatil planlarını kolaylaştıran mükemmel fırsatlar sunuyor. Bu ülkelerde vize başvurusu yapmaya gerek kalmadan, huzurlu bir tatil geçirmek mümkün. İşte 2025 yılı itibarıyla Türk vatandaşlarının rahatlıkla ziyaret edebileceği 7 vizesiz Avrupa ülkesi.

Yeniçağ Gazetesi: Et fiyatı artış oranında dünya şampiyonuyuz!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… ET FİYATINDA DÜNYA REKORU KIRDIK: 5 YILDA %850 ARTIŞ Hayvancılık sektörünün can çekişmesi, besicilerin maliyetlerdeki tırmanış nedeniyle havlu atması, ESK’nın canlı hayvan …

Dış ticarette ihracat ve ithalat endeksleri arttı

TÜİK’in yayımladığı Mart 2025 dış ticaret endekslerine göre, hem ihracat hem de ithalat miktar endekslerinde artış yaşandı. İhracat birim değeri yıllık bazda yüzde 1,8 artarken, dış ticaret haddi 87,7’ye yükseldi.

Türk müteahhitler Irak’taki projelere yoğunlaştı

Türk müteahhitler, Irak’ta enerji santralleri ve fabrikaları içeren sanayi tesisleri inşaatlarının oluşturduğu konut, idari binalar, sağlık ve eğitim yapıları, ulaşım altyapı projeleri, su temini ve arıtma merkezleri gibi projelere yoğunlaştı.

Bakan Şimşek: Sanayi üretimindeki toparlanma ilk çeyrekte de devam etti

Bakan Şimşek sanayi üretim rakamlarını yorumladı.

ABD Hazine Bakanı Bessent, Kongre’yi harekete geçmeye çağırdı

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Kongre’yi temmuz ortasına kadar borç limitini artırmaya veya askıya almaya davet etti.