Medya sektöründeki kadınların kıramadığı ‘cam tavan’ın sırrı kitap oldu

Hukukçu Özlem Şen yazdığı ‘Medyada Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Güç Mesafesi ve Cam Tavan Engelleri’ isimli kitapta, medya sektöründe çalışan kadınların yaşadıkları zorlukları ele aldı.

Aristo Yayınevi’nden çıkan kitapta, uzun yıllar kadınlara uygun bir meslek olarak görülmeyen gazetecilik sektöründeki cam tavanların başarılı kadınların önünü nasıl kestiğini anlatan Şen, “Medya sektöründe kadınlar, erkeklere oranla daha fazla çalışmak zorunda kalıyor, Yine de salt kadın olmalarından kaynaklı (doğum, süt izni vb.) sebeplerle sürekli işten çıkarılmakla karşı karşıyalar. Hem sayısal anlamda hem de egemenlik algısı açısından, erkek egemen bir yapısı olan medya sektöründe kadınların üst kademelere gelmesi hususunda engellerin olduğunu görmekteyiz.” diye anlattı.

UCUZ İŞ GÜCÜ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Kitapta kadınların iş hayatıyla birlikte aile sorumluluklarına da sahip olduğunu ve bunun da iş hayatlarını olumsuz etkilediğini belirten Şen şunları kaleme aldı;

“Yöneticilik görevleri daha fazla özellik gerektirmekte, ancak kadınların bir kısmının bu göreve gelmek için aile yaşantısı uygun olmamakta ve yeterince ön hazırlık yapamamakta.

Maddi açıdan bakacak olursak bir de ucuz işgücü ihtiyacını karşılayan, düşük ücretlerle çalışan kadınların iş yaşamındaki verimi değerlendirmeye tabi tutulmakta. Bir kadının çocuğu olduğu veya evlendiği zaman işi bırakması doğal bir durum gibi görülmekte. Derine inildiğinde bunun aslında uygulanmakta olan hukuk politikalarıyla da ilgisi olduğu görülmekte. Örneğin evlenen kadınlara, işten ayrılırsa kıdem tazminatı ödenmekte. Kadının ev içindeki iktisadi faaliyetleri, piyasa dışı faaliyetler olarak ikincil ve önemsiz olarak görülmekte. Bir başka deyişle erkek ve kadınları farklı şekillerde kavramsallaştıran bazı örtük varsayımlar ile kadın, iktisat alanında görünmez hale getirilmekte.

TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİNE ODAKLANAN BİR ARAŞTIRMA

Buradan hareketle hazırlanan araştırma kapsamında İstanbul’da bir medya şirketinde çalışan kadınlarda cam tavan engelleri algısı düzeyinin belirlenmesi ve toplumsal cinsiyet rolleri algısıyla, algılanan güç mesafesinin cam tavan engelleri algısı üzerindeki etkisi ortaya koyulmak istedim. Çalışmada toplumsal cinsiyet rollerinin cam tavan engellerinin oluşmasında nasıl rol oynadığını ele alırken, medya çalışanı kadınların çalışma yaşamındaki güç mesafesi algısını da inceledim.”

GELİRİ YİNE KADINLARA GİDECEK

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden onur öğrencisi olarak mezun olan Şen, eş zamanlı olarak Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde çift ana dal yaptı. Basın hukuku, internet yoluyla işlenen suçlar ve kadına yönelik şiddetle ilgili çalışmalara imza atan Şen, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Şen aynı zamanda kitaptan elde edeceği geliri de ihtiyaç sahibi olan ve depremden etkilenen kadınlara bağışlayacağını söyledi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx