Geçici işçi alımlarındaki şarta tepki: Demokratik ve adil bir karar değil!

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) mevsimlik işçi alımlarında geçerli olacak olan “başvuru tarihinden önceki 6 ay içerisinde SGK’lı bir işte çalışmamış olma” koşulunu içeren yönetmelik değişikliğine tepki gösterdi. Muti, bu şarta karşı çıkarak, “Bu kısıtlamaya göre altı ay boyunca çalışma imkanı olmayan kişilere nasıl bir geçim imkanı sağlanacak? Bu insanlar nasıl beslenecek ve yaşamlarını nasıl sürdürecek? Bu koşullar ne demokratik ne de adil bir kararın ürünüdür” şeklinde konuştu.

Geçici işçi alımlarında geçerli olacak olan “işçilerin başvuru tarihinden önceki 6 ay içinde SGK’ya bildirilmemiş olması gerektiği” kuralının yer aldığı “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 6 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Çaykur’un mevsimlik işçi alımlarında da geçerli olacak bu düzenlemeye karşı tepkiler devam etmektedir.

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, ÇAYKUR’da işçi açığı bulunduğunu ve fabrikada iş gücü eksikliği yaşandığını belirtirken, “Bu sorun uzun süredir gündemde ancak henüz bir çözüm bulunamadı” dedi.

Geçici işçi alımlarında zorunlu olan “başvuru tarihinden önceki 6 ay boyunca SGK kaydının olmaması” kuralının, çalışanların hayatlarını direkt olarak etkilediğini vurgulayan Muti, “Kayıtlara göre çalışmış görünen ama aslında çalışmamış olan kişiler için nasıl bir çözüm öneriyorsunuz? Bu insanlar altı ay boyunca geçimlerini nasıl sağlayacak? Ne yiyecekler? Hayatlarını sürdürmeleri için nasıl bir planınız var?” şeklinde konuştu.

Çayın üretim sürecinden tüketim aşamasına kadar bütünsel bir yaklaşım gerektirdiğini ifade eden Muti, “Çay, fabrika işçisi, çiftçisi, üreticisi ve tüketicisiyle bir bütündür. Bu süreçlerin merkezinde ise emek vardır. Ancak hem fabrikadaki hem tarladaki çalışanların emeği yeterince takdir edilmiyor. Özellikle fabrika işçilerinin emeği göz ardı ediliyor” şeklinde konuştu.

Alınan kararın ne demokratik ne de adil olduğunu belirten Muti, “Bu insanlar altı ay boyunca sigortasız kalmayı kabul edecekler. Bu durumun bir an önce düzeltilmesini talep ediyorum” dedi.

Related Posts

Günlerdir zam geliyordu: Nihayet indirim haberi geldi

İran-İsrail gerilimi nedeni ile Brent petrol ve döviz kurunda dalgalanmalar yaşanıyor. Gelişmeler akaryakıt fiyatlarını da etkiliyor. İsrail’in İran’a düzenlediği saldırı sonrası küresel petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş, Türkiye’de akaryakıt …

Yatırımcılar o metale koşuyor: Altının alternatifi 13 yılın zirvesinde!

Yatırımcıların güvenli liman arayışı ve sanayideki güçlü talep, gümüş fiyatlarını son 13 yılın en yüksek seviyelerine taşıdı. Yılbaşından bu yana yüzde 27 artan gümüş, altına göre daha az yükselse de dikkat çekiyor.

Koç Üniversitesi ve KONDA araştırdı: Vatandaşın enflasyon beklentisi düşmeye devam ediyor

Koç Üniversitesi ve KONDA araştırdı: Vatandaşın enflasyon beklentisi düşmeye devam ediyor

Prof. Dr. Özkaya: Zeytinlikler zarar görmeden taşınabilir

Maden Kanunu’nda yapılması öngörülen geçici düzenlemeler kapsamında, sınırlı sayıdaki maden sahasının rezerv alanlarında yer alan zeytin ağaçlarının taşınması planlanıyor. Ağaçların zarar görmeden taşınıp taşınamayacağı ile ilgili soruları cevaplayan Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, zeytin ağaçlarının uygun koşullarda 3 bin yaşındaki ağacın bile kadar taşınabileceğini söyledi.

İhracat birim değer endeksi nisanda arttı

İhracat birim değer endeksi, nisanda yıllık bazda yüzde 3,3, ithalat birim değer endeksi yüzde 1,1 artış gösterdi.

Asgari ücrete temmuzda zam yapılacak mı? İşte tüm senaryolar!

Asgari ücret temmuzda artacak mı? Zam kararı çıktı mı? Hükümet ne düşünüyor? Ekonomik durum ne? Çalışanlar ne bekliyor? İşte tüm ayrıntılar…