Elon Musk’ın X’inden Bluesky’a göç ne anlama geliyor? ‘Sosyal sermayenin bir ağdan diğer ağa aktarımı zor’




Elon Musk’ın Değişen Dünyası

Elon Musk’ın Yeni Hedefi: Bluesky

Milyarder ve ABD Hükümet Verimliliği Departmanı (DOGE) Başkanı Elon Musk, Twitter’ı 2022’de satın alarak X’e dönüştürme planlarıyla milyonlarca sosyal medya kullanıcısının ilgisini çekti. Musk’ın girişimi, merkeziyetsiz bir alan olarak konumlandırılan Bluesky’ı sosyal medya dünyasında popüler hale getirdi. Platform, ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın yeniden göreve gelme ihtimaliyle birlikte ivme kazandı. Türkiye’de ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görevden alınmasıyla Bluesky’a olan ilgi belirgin bir şekilde arttı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun (BTK) X hesaplarını engellemesi üzerine toplu dijital göç gündeme geldi ve Bluesky’ın kullanıcı sayısı Nisan ayı itibariyle 34 milyona ulaştı.

X’in Yeni Rolü: Trump Politikalarının Megafonu

Prof. Dr. Tolga Kara, X’i artık “Trump politikalarının megafonu” olarak nitelendiriyor. Musk’ın dünya genelinde uyum sağlamaya çalıştığına dikkat çeken Kara, X’in hükümetlerin isteklerini geri çevirmediğini belirtiyor. Kara ayrıca X’in, içerikleri manipüle ettiğine ve kullanıcıları sansasyonel ve uydurma haberlerle bombardıman ettiğine vurgu yapıyor.

Sosyal Ağlardaki Göç ve Bluesky’nın Geleceği

Dr. Sarphan Uzunoğlu, sosyal medyadaki ‘yankı odaları’na dikkat çekerek, Bluesky’ın çok seslilik açısından tereddütlü bir şekilde ele alınması gerektiğini belirtiyor. Uzunoğlu, sosyal medyanın bilgiye erişim aracı haline geldiğini ve bu nedenle kullanıcıların farklı platformlara geçişte “daha az sansür” beklentisi içinde olduğunu söylüyor. Ancak Uzunoğlu, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına karşı direnç göstermeyen X’in, kalıcı bir göçün zor olabileceğini ifade ediyor.


Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

Xbox uygulaması artık diğer platformlardan oyun açmanıza izin veriyor

Microsoft’un imza attığı yeni oyun arayüzü, Steam ve Epic gibi diğer platformlarla bütünleşik çalışacak.

Şehir Katili bilim dünyasını alarma geçirdi: Bütün uyduları yok edebilir

Bilim dünyası, 2032 yılında Ay ile çarpışma rotasında seyreden 2024 YR4 kodlu “Şehir Katili” lakaplı asteroit için alarmda. Yakın zamanda yapılan gözlemler, bu çarpışmanın gerçekleşme olasılığını yüzde 3.8’den yüzde 4.3’e yükseltti. Başlangıçta Dünya …

Çin, Ay mekiği Mıngcou’nun “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptı

Çin’in, 2030 yılında başlamayı planladığı insanlı Ay görevlerinde kullanacağı personel taşıyıcı mekiğinin “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptığı bildirildi.

Microsoft’a Alman darbesi

Almanya’nın kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyaleti, küresel teknoloji şirketlerinin artan gücüne karşı radikal bir duruş sergiliyor. Eyalet, önümüzdeki üç ay içinde kamu çalışanlarının, polis memurlarının ve yargıçların neredeyse tamamının Microsoft …