Diyarbakır’da 20 tekstil fabrikası kapandı

“`html

Diyarbakır’da Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Zor Günler Geçiriyor

Diyarbakır’da 2021 yılında faaliyete geçen Türkiye’nin ilk Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde, son dönemde ekonomik zorluklar nedeniyle fabrikalar kapanmaya başladı. Başlangıçta 70 fabrikanın üretim yaptığı bu bölge, 12 bin kişiye istihdam sağlıyordu. Ancak, son zamanlarda 20 fabrikası faaliyetine son verdi.

ANKA Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye’deki hazır giyim sektöründe artan maliyetler ve döviz kurlarının etkisine dikkat çekerek, “Bu durum fabrikaların yurt dışına taşınmasına yol açmakta ve Türk tekstilinin global arenada rekabet gücünü azaltmaktadır” şeklinde konuştu.

Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB’de, kapanan fabrikalarla birlikte birçok tesisin üretim yapamaz duruma geldiğini ifade eden Kaya, “Ülkemiz emek yoğun bir sektörle öne çıkmakta. Genç nüfus yapımıza rağmen, son birkaç yılda Tekstil OSB’ye yönelik yoğun bir ilgi vardı. Ancak, mevcut ikinci sanayi bölgesinde yeni fabrikalar açmak yerine, ilk etapta birçok tesisimizi kapatmak zorunda kaldık” diyerek geride bıraktıkları durumu özetledi.

Kaya, fason üretim yapan fabrikaların çoğunun kapanmak zorunda kaldığını ve bu durumun %30’dan fazla iş kaybına sebep olduğunu belirtti.

Diyarbakır’daki işletmelerin devlet desteklerinden yeterince faydalanamadığını vurgulayan Kaya, “Son 12 yıldaki verilere göre 6. Bölge illeri, yatırım teşviklerinden sadece %5 oranında yararlanabiliyor,” dedi.

İstihdam Kaybına Dikkat Çekildi

Yetersiz teşviklerin üretim ve istihdam kayıplarına yol açtığını belirten Kaya, “Bölgedeki teşvik miktarları düşük olsa da, yine de istihdamda belirgin bir artış sağlanmıştı. Ancak şimdi, bu kazanımların hızla kaybedilmeye başlandığını görmekteyiz,” şeklinde ifade etti.

Kaya, devamında şu uyarılarda bulundu: “İstihdamı hızla kaybetmeye doğru gidiyoruz. Bu durum bölgenin ekonomik krizden en çok etkilenen yerlerden biri durumuna gelmesine neden oluyor. Tekstil sektörü, hızla kan kaybediyor ve bu kaybın geri dönüşü olmayabilir.” Kaya, işgücü maliyetlerinin çok yüksek olmasının, rekabet şansını azalttığına işaret etti.

Geleceğe Dair Endişeler

Kaya, tekstil sektöründeki işsizliğin, bölgedeki iş gücü ve sermayenin batıya göç etmesine yol açabileceğini belirtti. “Bu nedenle sektörün desteklenmesi ve firmaların ayakta kalması için hızlı adımlar atmalıyız,” diyerek acil bir çözüm çağrısında bulundu.

Ayrıca yüksek enflasyon oranlarının, tekstil dışındaki sektörler üzerinde de olumsuz etki yaratacağını belirten Kaya, “Bölgenin finansmana erişim sorunlarından bir tanesi de yüksek faiz oranlarıdır. Mevcut durumdaki faiz oranları, işletmelerin krediye erişimini zorlaştırıyor,” ifadelerini kullandı.

Konkordato Artışı ve İhtiyaçlar

Kaya, son bir yıl içinde Diyarbakır’da konkordato başvurularının artış gösterdiğini belirterek, “Yaşanan bu durum, sektörde bir kriz olduğunu gösteriyor. Faizlerin yüksekliği, işletmelerin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor,” dedi.

Rekabet İçin Destek Şart

Kaya, imalat sektöründeki rekabet gücünün artırılması için ihracatçılara döviz desteği verilmesi gerektiğini vurguladı: “Sanayi kuruluşlarımız, imalat alanında yine büyük istihdam yaratan sektörlerdir. Bizim düşük faizli kredilere ulaşmamız ve bunun sanayiye yönlendirilmesi gerekmektedir,” dedi.

Üretim Üssü Olma Amacı

Kaya, “Eğer ülkemiz üretim üssü olmaktan çıkar ve tamamen ithal bir yapıya bürünürse, ekonomik bağımlılığımız daha da artacaktır. Bu nedenle hızlıca sanayiciyi destekleyecek politikaların devreye alınması şarttır,” diyerek hükümetin öncelikle yereldeki sorunlara çözüm bulması gerektiğinin altını çizdi.

“`

Related Posts

Özgür Özel’in düşünceli o anları defalarca paylaşılmıştı: Gerçek bakın ne çıktı

İBB ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonların ardından sosyal medyada sıkça paylaşılan Özgür Özel’in videosunun aslında bir yıl önce, Edirne’deki Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde çekildiği ortaya çıktı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Meşhedani ile görüştü

Dışişleri Bakanı Fidan, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud Meşhedani ile Ankara’da bir görüşme gerçekleştirdi.

Mansur Yavaş’tan ‘Madımak Katliamı’ açıklaması: ‘Hiç dinmeyen bir sızı’

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, “2 Temmuz 1993. Ülkemizin hafızasında derin bir yara, vicdanlarımızda hiç dinmeyen bir sızı. Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz canlarımızı rahmetle anıyorum” dedi.

Hamas Genel Sekreteri Hürriyet’e konuştu: ‘İşgal biterse esirleri bırakırız’

Hamas Siyasi Büro’nun Gazze Genel Sekreteri Ebu Avn, İsrail işgalinin bitmesi karşılığında tüm rehineleri serbest bırakarak ateşkes yapmaya hazır olduklarını söyledi. Hamas yetkilisi, bölgedeki “merkez güç” olarak tanımladığı Türkiye’nin barış çabalarından mutlu olduklarını aktardı.

Küstah karikatür açık bir kışkırtma

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Leman dergisindeki küstah karikatürü, mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtma, alçakça bir provokasyon olarak nitelendirdi. Sorumluların hukuk önünde hesap vereceğini belirten Erdoğan, “Haklıyken haksız konuma düşecek adımlardan herkes uzak durmalıdır. Öfkenin aklı perdelemesine hiçbir genç kardeşim izin vermemelidir” çağrısı yaptı.

Yeryüzü Doktorları gönüllüleri Tanzanya’da sağlık hizmeti verecek

Yeryüzü Doktorları Derneği, gönüllü sağlık ekibiyle gittiği Tanzanya’da, kadın hastalıkları ve doğum ile göz hastalıkları alanlarında muayene ve ameliyatlar gerçekleştirecek.