DeepSeek resmi cihazlarda yasaklanıyor

ABD’de Temsilciler Meclisinin iki üyesinin, Çin merkezli firmanın geliştirdiği yapay zeka modeli DeepSeek’in hükümete ait cihazlarda kullanımının yasaklanması için yasa tasarısı hazırladığı bildirildi.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinden Demokrat Josh Gottheimer ve Cumhuriyetçi Darin LaHood, DeepSeek’e ilişkin güvenlik endişeleri nedeniyle adım attı.

Gottheimer’ın internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada, yapay zeka modelinin hassas verileri paylaştığına ilişkin bulguların ortaya çıktığı ifade edildi.

Gottheimer ve LaHood’un hükümete ait cihazlarda DeepSeek’in kullanımının yasaklanması amacıyla yasa tasarısı hazırladığı kaydedildi.

Açıklamada ifadelerine yer verilen Gottheimer, “Yanlış ellere geçerse bu veriler, muhalif olarak bilinen Çin Komünist Partisi (ÇKP) için büyük bir kazanç olacaktır.” görüşünü paylaştı.

ÇKP’nin hükümete ait cihazlara sızmasına ve ulusal güvenliği tehlikeye atmasına izin veremeyeceklerini belirten Gottheimer, “DeepSeek’in ABD vatandaşlarının hassas verilerinin çalınması için kullanıldığına ilişkin rahatsız edici kanıtlarımız var.” ifadesini kullandı.

Gottheimer, “Çin’in yöntemlerini daha önce TikTok ile görmüştük. Bunun tekrarına izin veremeyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

The Wall Street Journal’ın haberine göre Gottheimer, yasa tasarısına ilişkin, “Bu, düşmanlarımızın hükümetimizden veri almasını hemen engellemek için atmamız gereken en bariz adımlardan biri olmalıdır.” açıklamasında bulundu.

Kanadalı siber güvenlik şirketi Feroot Security, yapay zeka şirketi DeepSeek’in internet sitesindeki giriş sisteminde kullanıcılara ait bazı bilgileri Çin’in telekom şirketi China Mobile’a iletebilecek bilgisayar kodlarını tespit ettiklerini duyurmuştu.

DEEPSEEK

Çin’de High-Flyer Capital Management fonunun desteklediği DeepSeek, diğer yapay zeka şirketlerine kıyasla düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1’i, 20 Ocak’ta piyasaya sürmüştü.

Dünya çapında kısa sürede yoğun şekilde kullanılmaya başlanan yapay zeka modeli, uygulama mağazalarında ABD merkezli ChatGPT’yi de geride bırakarak en fazla indirilen yapay zeka uygulaması olmuştu.

Related Posts

Esenyurt’ta Düğün Kavgası: 3 Saat Sürdü

İstanbul Esenyurt’ta bir düğün salonunda başlayan kavga, sokağa taştı ve 3 saat sürdü.

Ali Koç uçakları peş peşe indirecek: Skriniar ve Asensio tamam, “Hazırım” diyen Hakan için operasyonu bizzat yönetiyor

Fenerbahçe transferde gaza bastı. Inter’den Hakan Çalhanoğlu ile görüşen sarı-lacivertliler, Skriniar ve Asensio ile de anlaşma noktasına geldi.

Aidatı isteyen apartman yöneticisini bıçaklayarak öldürdü

Ankara’nın Etimesgut ilçesinde aidat istediği S.D. tarafından bıçaklanan apartman yöneticisi M.D, yaşamını yitirdi.

Tekirdağ’da Trafik Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti

Ergene’de otomobilin kamyona çarpması sonucu sürücü H.S.Ş. hayatını kaybetti, kamyon sürücüsü gözaltında.

Kemal Okuyan’dan ‘Bahçeli formülü’ne yanıt: ‘Sömürücülerin devlet yöneticisi olamayacağı kuralına ne dersiniz?’

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin partisinin milletvekilleriyle yaptığı toplantıda sarf ettiği aktarılan “Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olsun, bir Kürt, diğeri Alevi olsun” ifadelerine yanıt verdi.

Nişan töreninden dönen aile kaza yaptı: 1 ölü, 4 yaralı

Elazığ’daki nişan töreninden dönen ailenin içinde bulunduğu otomobil, Erzincan Saztepe mevkiinde kontrolden çıkarak takla attı.