Çin’in ABD’ye karşı elindeki büyük koz!

Çin, Nadir Toprak Elementleri İhracatında Kısıtlamalara Gidiyor

Çin, nadir toprak elementlerinin ihracatını kısıtlayarak ticaret savaşlarında yeni bir cephe oluşturuyor. Bu durum, yüksek teknoloji ürünlerinin küresel tedarikini etkileyebileceği endişelerine sebep oluyor.

ABD ve ticaret ortakları arasında tarife artışları devam ederken, küresel ticarette belirsizliklerin arttığı gözleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın karşılıklılığa dayalı tarifeleri açıklamasının ardından Çin, bazı nadir toprak elementlerinin ihracatını kısıtlama kararı almış ve bu durum ticaret savaşlarını daha da alevlendirmiştir.

Çin Ticaret Bakanlığı, samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lütesyum, skandiyum, itriyum ve alaşımlarının bulunduğu 7 kategorideki orta ve ağır nadir metallerin ihracat kontrol listesine alınacağını duyurdu.

Çinli tedarikçiler, söz konusu nadir toprak elementlerini ancak hükümet izniyle ihraç edebilecekler. Ayrıca, Çin gümrük yetkilileri bu metallerin bulunduğu sevkiyatları şüpheli bulduğunda el koyabilecekler.

Küresel Çip Üretiminde Tedarik Sorunu

Çin’in büyük bir bölümünü sağladığı nadir metaller, silah sistemlerinden yüksek performanslı motorlara, nükleer reaktörlerden elektronik ve optik cihazlara kadar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.

Çin’in nadir toprak elementi üretimindeki büyük payıyla bu karar, ülkenin küresel liderliğini daha da güçlendirmek amacını taşımaktadır.

Çin’in bu adımı, ABD’nin Çin’e ek gümrük tarifeleri getirme tehditlerine karşı bir yanıt olarak gelmiştir.

Çin’in nadir toprak elementlerinin ihracatını kısıtlayarak ticaret savaşlarında yeni bir cephe açarken, bu durum yüksek teknoloji ürünlerinin küresel çaptaki tedarikini nasıl etkileyebileceğine dair soru işaretleri oluşturuyor.

Samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lutesyum, skandiyum ve itriyum gibi önemli metaller savunma sanayii, elektronik ve yenilenebilir enerji gibi sektörlerde büyük öneme sahiptir.

Nadir metaller, savunma sanayii, elektronik ve yenilenebilir enerji gibi sektörlerde kritik bir rol oynamakta ve cep telefonlarından elektrikli araçlara kadar birçok üründe yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çin’in nadir toprak elementi ihracatındaki kısıtlamaların küresel çip üretim tedarikini olumsuz etkileyebileceği öngörülmektedir.

Ayrıca, Çin, Başkan Trump’ın ek gümrük vergileri tehditlerine karşı geri adım atmayacaklarını ve haklarını korumak için gereken tüm önlemleri alacaklarını belirtmiştir.

Çin’in Büyük Kozu: Nadir Metaller

Asya Piyasaları Uzmanı Süleyman Mete Özbalaban’a göre, “Nadir metaller Çin için önemli bir kozdur ve son gelişmelerde bunu ABD, Japonya ve AB’ye karşı kullanmaya başlamıştır.”

Özbalaban, bu kısıtlamaların özellikle ABD ve Japonya’yı alternatif çözümler aramaya yönlendirdiğini belirtmektedir.

Nadir metallerin üretiminde önemli paya sahip olan Çin’in bu hamlesi, ticaret savaşlarındaki etkisini artırmak amacıyla yapılmıştır.

Özbalaban, “Trump yönetiminin getireceği ek gümrük vergileri, Çin’i nadir metal kozunu daha etkili kullanmaya zorlayabilir ve bu metallerin ihracatını ABD dışındaki ülkelere yönelik tamamen yasaklamasına neden olabilir.” şeklinde konuşmuştur.

Özbalaban’a göre, ABD’nin Çin’e bağımlılığını azaltmak için aldığı önlemler, nadir metal ticaretini 2024 yılına kadar büyük ölçüde etkileyebilir.

Related Posts

Merkez Bankası rezervleri geriledi: 4 haftanın en düşüğünde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 287 milyon dolar azalışla 154 milyar 411 milyon dolara indi.

Bakan Şimşek: Enflasyondaki belirgin yavaşlama eğilimi devam edecek

Bakan Şimşek: Enflasyondaki belirgin yavaşlama eğilimi devam edecek

ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı

Ayrıntılar geliyor…

Bitcoin’de rekor yükseliş tahmini: Yıl sonunda o seviyeyi görebilir!

Standard Chartered, Bitcoin’in yılın ikinci yarısında önemli bir yükseliş yaşayacağını öngörüyor. Banka, kripto paralara artan kurumsal ilginin fiyatları yukarı çekeceğine dikkat çekiyor. Piyasa, bu beklentiyle Bitcoin’e odaklanmış durumda.

Enflasyonun altında zam alması beklenen memur, bir de vergi kıskacında: ‘Kaşıkla verip, kepçeyle alıyorlar’

Bu yılın ikinci yarısında enflasyonun altında zam alması beklenen memurlar, vergi dilimleri nedeniyle de kayba uğrayacak. Hem düşük zam alacaklar hem de bir üst vergi dilimine girdikleri için maaşlarından daha fazla kesinti olması bekleniyor.

Artan meyve fiyatları meyveyi taneyle aldırıyor, onu bulmak da zor oluyor: Parasını bulan meyveyi bulamıyor

Yurttaşlar yükselen enflasyonla birlikte artan meyve fiyatlarına karşı çözüm ararken, bazı marketlerde de taneyle meyve satıldığı görülüyor. Bir markette beş tane erik 24 liraya, 5 tane kiraz 10,5 liraya, 5 tane kayısı da 10 lira 39 kuruşa bulunuyor. Halden ulaşılan kirazın ise geçen sene kilosu 65 liraya satılırken, bu yıl kilosu 500 lirayı buluyor.