Çernobil faciasının üzerinden 39 yıl geçti: Etkileri hala sürüyor!

Çernobil Nükleer Felaketi: Tarihe Geçen Bir Ders

26 Nisan 1986 tarihinde, gece yarısı Ukrayna’nın Çernobil Nükleer Santrali’nde meydana gelen iki şiddetli patlama, gökyüzünü aydınlattı. Santralde bir test gerçekleştirilecekti ve bu test için güvenlik sistemleri devre dışı bırakıldı.

Planlanmayan bir enerji dalgasıyla karşılaşılması sonucunda acil durum sistemleri devreye giremedi ve 20. yüzyılın en büyük nükleer felaketi yaşandı. Patlama sonrasında reaktörde sıcaklık 2 bin dereceyi aşarak çevreyi etkileyen şiddetli bir yangın başladı ve dokuz gün boyunca devam etti.

Radyoaktif parçacıklar, sadece iki gün içinde İskandinavya’ya ulaştı ve sağanak yağmurlar ile rüzgarlar aracılığıyla geniş bir alanı etkiledi. Başlangıçta olay gizlenmeye çalışılsa da, patlamanın boyutu kısa sürede dünya çapında yankı uyandırdı. Yıllar içinde kanser vakalarındaki artış ve çevresel zararlar felaketin yıkıcı etkisini gözler önüne serdi.

Çernobil’de dördüncü reaktörün çevresi çelik bir kafesle kapatılmış olsa da bölgedeki radyoaktif kirlilik devam etmektedir. Tarihe “unutulmaması gereken bir ders” olarak geçen Çernobil faciası, insanlığa büyük bir uyarı niteliği taşımaktadır.

Related Posts

Ceyhan Nehri’nde ceset bulundu

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesindeki Ceyhan Nehri’nde 42 yaşındaki Ahmet Azal’ın cansız bedeni bulundu.

83 yaşındaki emekli polis dehşet saçtı: Köpeği 3 el ateş ederek öldürdü

Antalya’da 83 yaşındaki emekli polis memuru M.K., sokaktan geçerken havladığını iddia ettiği köpeği 3 el ateş ederek öldürdü. Öldürülen köpeği yıllardır beslediği belirtilen işletmeci Tolga Sungur “Çocuğumu kaybettim, umarım cezasını bulur.” dedi.

İran-ABD müzakerelerinin 3’üncü turu Umman’da başladı

İran ve ABD arasındaki nükleer görüşmelerinin üçüncü turunun arabulucu ülke Umman’ın başkenti Maskat’ta başladığı açıklandı.

Bir SMA ilacı daha geri ödeme listesine alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Daha önce müjdesini vermiş olduğumuz; kullanım kolaylığı olan bir SMA ilacı daha geri ödeme listesine alındı.” dedi.

Kilosu bin liradan alıcı buluyor: Yazın habercisinde hasat başladı

Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Çile Mahallesi’nde yazın habercisi kirazın hasadına başlandı. Sezonun ilk kiraz hasadını gerçekleştiren üretici Erdoğan Bulut, cristobalina cinsi kirazın kilosunun 1.000 TL’den alıcı bulduğunu ifade etti.

Ekvador’da 6,3 büyüklüğünde deprem

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir