Cağaloğlu Anadolu Lisesi, CERN yarışmasını kazanan ilk Türk lise takımı oldu

Cağaloğlu Anadolu Lisesi Öğrencileri, CERN Yarışmasında Türkiye’yi Temsil Edecek!

Cağaloğlu Anadolu Lisesi öğrencileri, bilim dünyasında büyük bir başarıya imza attı. İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) tarafından düzenlenen ve dünyanın en prestijli liselerarası bilim yarışmalarından biri olan “Beamline for Schools (Okullar için Işın Hattı)” yarışmasını, Türkiye’den ilk kez bir lise takımı kazandı. İstanbul’dan yarışmaya katılan “PhysiCal Takımı”, 72 ülkeden gelen 3 bin 500 başvuru arasından sıyrılarak kazanan beş ekipten biri oldu. Öğrenciler, geliştirdikleri nükleer enerji temalı deney önerisini bu sonbaharda CERN laboratuvarlarında gerçekleştirme hakkı kazandı.

İstanbul’daki Cağaloğlu Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan 7 kişilik “PhysiCal Takımı”, 2021 yılından beri fizik ve matematik alanlarında çalışmalar yapıyor. Takımın kaptanı 12’nci sınıf öğrencisi Baran Buluttekin, takımın başarısında önemli bir rol oynuyor. Takım üyelerinden Defne Çabukel, yarışma sürecini ve hazırladıkları deney önerisini Hürriyet’ten Melike Çalkap’a anlattı. Çabukel, önerdikleri deneyin daha önce CERN’de hiç yapılmadığına dikkat çekti. Çabukel şunları söyledi:

“12 yıldır düzenlenen bu yarışmaya her yıl en fazla katılım Türkiye’den oluyor. Bu sene de ülkemizden 72 takım katıldı ama yarışma tarihinde ilk kez kazanan Türk ekibi olduk. Yarışmaya herkes parçacık fiziğiyle ilgili bir deney önerisiyle başvuruyor. Kazananlar da bu deneyleri CERN’de yapabilme fırsatını yakalıyor. Biz de 10-24 Eylül tarihleri arasında CERN’de deneyimizi uygulayacağız. Öte yandan önerdiğimiz deney daha önce CERN’de hiç yapılmadı.”

Related Posts

Türkiye kıyılarında köpekbalığı sayısı artıyor mu?

Türkiye kıyılarında köpekbalığı sayısı artıyor mu?

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

Xbox uygulaması artık diğer platformlardan oyun açmanıza izin veriyor

Microsoft’un imza attığı yeni oyun arayüzü, Steam ve Epic gibi diğer platformlarla bütünleşik çalışacak.

Şehir Katili bilim dünyasını alarma geçirdi: Bütün uyduları yok edebilir

Bilim dünyası, 2032 yılında Ay ile çarpışma rotasında seyreden 2024 YR4 kodlu “Şehir Katili” lakaplı asteroit için alarmda. Yakın zamanda yapılan gözlemler, bu çarpışmanın gerçekleşme olasılığını yüzde 3.8’den yüzde 4.3’e yükseltti. Başlangıçta Dünya …

Çin, Ay mekiği Mıngcou’nun “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptı

Çin’in, 2030 yılında başlamayı planladığı insanlı Ay görevlerinde kullanacağı personel taşıyıcı mekiğinin “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptığı bildirildi.