Burun akıntısını hafife almayın! Polen alerjisi yaz boyunca sürüyor

Polen Alerjisi Belirtileri ve Önlemler

Polen alerjisi yaz aylarında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Burun akıntısı, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, göz kaşıntısı ve sulanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Ayrıca, çocuklarda temas sonrası ciltte kabarıklık ve kaşıntı, hatta su dolu kabarcıklar oluşabilir. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, çocuklarda polen alerjisinin belirtilerine dikkat etmenin önemli olduğunu belirtiyor.

Parkta Oynadıktan Sonra Hapşırıyorsa Dikkat!

Çocuğunuz parkta oynadıktan sonra hapşırma, burun tıkanıklığı veya göz kaşıntısı yaşıyorsa, çimen veya yabani ot polenlerine karşı hassasiyeti olabilir. Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, polen alerjisinin mevsime ve ortama bağlı olarak değişebileceğini vurguluyor. Belirtilerin netleşmesi için alerji testlerinin yapılması önemlidir.

Polen Alerjisine Karşı Önlemler

Polen alerjisi olan çocuklar için alınabilecek önlemler şunlardır:

  • Hava durumu uygulamalarını takip ederek polen yoğunluğunu öğrenin.
  • Polen yoğunluğunun yüksek olduğu sabah ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmaktan kaçının.
  • Dışarıdan eve geldikten sonra kıyafetleri değiştirin ve duş aldırın.
  • Gözlük ve maske kullanımını alışkanlık haline getirin.
  • Evde camları kapalı tutun ve polen filtreli klima tercih edin.
  • Çim biçildikten sonra dışarıda uzun süre kalmayın ve pencereleri kapalı tutun.
  • Çocuğunuz cilde temas etmeden önce uzun kollu giysiler giydirmeye özen gösterin.

Kortizonlu İlaçları Kontrolsüz Kullanmayın!

Polen alerjisi olan çocuklarda belirtilerin hafifletilmesi için antihistaminik ve kortizonlu burun spreyleri kullanılabilir. Ancak, bu ilaçların gereksiz ve kontrolsüz kullanımından kaçınılmalıdır. Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, bu ilaçların uzun süreli ve yüksek dozda kullanımının olumsuz yan etkilere yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, alerji aşısının da tedavi sürecinde etkili olabileceğini belirtiyor.

Related Posts

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Hamileliği kabusa çeviren hastalık: Hipermezis gravidarum

Depremdeki soru işareti! Afranur’u panik atak mı öldürdü? ‘Gözden kaçmış olabilir’

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 3 Haziran’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaralandı. 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün ‘panik atak’ nedeniyle yaşamını yitirmesi ise dikkat çeken detaylardan biri oldu. Peki, kişinin geçirdiği panik atak sonucu yaşamını yitirmesi tıbben ne kadar mümkün? Uzmanlara sorduk.