BDDK raporu: Çoğunluğun hesabında 100 lira dahi yok

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Raporuna Göre Banka Hesaplarının Adaletsiz Dağılımı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) güncel Risk Merkezi raporuna göre Türkiye’de banka hesaplarının dağılımı adaletsiz bir şekilde gerçekleşiyor. Raporun verilerine göre, ülkede mevcut mevduat hesaplarının yüzde 79’u, sadece yüzde 1’lik kesimin elinde bulunuyor. Toplam 166 milyon hesapta bulunan 132,7 milyar liralık bakiyenin yüzde 83’ü, 10 bin lira kadar olan hesaplardan oluşuyor. Ancak bu hesapların toplam mevduattaki payı yüzde 1 bile değil, yalnızca yüzde 0,6 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye’de her 3 kişiden biri yoksulluk ve sosyal dışlanma riskiyle karşı karşıya kalırken, çoğunluğun banka hesaplarında sadece 100 lira bile bulunmuyor. Diğer yandan, 1 milyon liranın üzerinde bakiyeye sahip olan 2,2 milyon hesabın toplam bakiyesi 16,2 trilyon lirayı buluyor.

Eşitsizlik Gittikçe Artıyor

Ekonomist Alaattin Aktaş’ın hesaplamalarına göre, 1 milyon lira ve üzeri bakiyeye sahip hesapların sayısı sadece yüzde 1,1 ancak bu hesapların toplam mevduattaki payı yüzde 78,8’e ulaşıyor. Diğer taraftan, ortalama 10 bin liralık bakiyeye sahip hesap sahiplerinin 166 milyonluk grup için ortalama mevduatları 799 lira civarında kalırken, 1 milyon liralık bakiyeye sahip olan 2,2 milyon kişinin ortalama mevduatı ise 7,2 milyon lirayı aşıyor.

Gelir Dağılımı ve Eşitsizlik

Türkiye’de en zengin yüzde 1’lik kesimin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’dan aldığı pay yüzde 14,6’ya yükselirken, bu oran Avrupa’da Türkiye’yi takip eden Bulgaristan’da sadece 7,4’te kalıyor. Ülke genelinde toplam gelirin yedide biri sadece binde birlik bir azınlığa gidiyor. Bu eşitsizlik sadece GSYH verilerine yansımıyor, TÜİK verilerine göre en zengin yüzde 10’luk kesim ülkedeki gelirin yaklaşık yüzde 40’ını alırken, en yoksul yüzde 20’lik kesim sadece yüzde 6,3’ünü alabiliyor.

Related Posts

42 yıllık hastane devi iflasın eşiğinde

İstanbul’un köklü sağlık kuruluşlarından Özel Çevre Hastanesi, mali zorluklar nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. Şirkete 3 aylık geçici mühlet verilirken, mahkeme verilen geçici mühlet kapsamında konkordato sürecini yönetmek üzere 3 kişilik komiser heyeti görevlendirdi.

Perakende devleri bir bir kapanıyor: İflaslar peş peşe geldi, 700 mağazası kapandı

Perakende sektörü, son iki yılda art arda gelen iflaslar ve kapanan mağaza zincirleriyle büyük bir dönüşüm süreci yaşıyor. Artan enflasyon, kira maliyetleri, borç faizlerindeki yükseliş ve perakende hırsızlıkları, sektörde çok sayıda büyük markanın kapanmasına neden oldu.

Tamir Edilen Biçerdöver Yandı

Etili köyünde tamir sırasında bir biçerdöver alev aldı; yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

PTT’den İstanbul 2025 Pul ve İlk Gün Zarfı

PTT, İstanbul 2025 Avrupa Para Gençlik Oyunları için anma pulu ve ilk gün zarfı satışa sundu.

BYD fabrikası için ilk imzayı attı

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Avrupa’daki ilk üretim tesisinin inşası kapsamında önemli bir adım attı. Şirket, Macaristan’ın Szeged kentinde kurulmakta olan elektrikli otomobil fabrikası için Avusturyalı çelik üreticisi Voestalpine ile stratejik bir tedarik anlaşması imzaladı. Üretimde kullanılacak sac çelikler, Voestalpine’ın Linz’teki tesisinden temin edilecek.

Bünyan Hamamı 10 Milyon Liraya Yenilendi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Bünyan’daki hamamı 1,5 ayda 10 milyon lira ile modernize etti.