Alman otomotiv devi Türkiye’den çekildi

Geçen ay Türkiye’deki üretimden çekilme kararı alan Linde + Wiemann’ın ardından bir başka Alman otomotiv yan sanayi devi daha Türkiye’den çıkıyor.

Dünya gazetesinden Kerim Ülker’in yazısına göre; neredeyse çeyrek asırdır Ankara ve Adana’da üretim yapan Alman devi Farhmy, Türkiye’deki üretim tesislerini sattı.

Kerim Ülker’in yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

– Türkiye’ye 2003 yılında gelen ve üretim tesisi kuran Almanya’nın en önemli grup şirketlerinden Hymer’e ait Farhym, Türkiye’den çıkma kararı aldı.

– Adana ve Ankara’da üretim yapan Alman devine ait Farhym, hisselerinin tamamını bir başka Ankara’da üretici olan Turna Ahşap’a satma kararı aldı. Daha önce de Farhmy’in satış süreci gündeme gelmiş, ancak o işlem tamamlanmamıştı. Eğer onaylanır ve bu süreç tamamlanırsa, Alman devi Türkiye’den tamamen çekilecek.

– Farhym’in Türkiye’deki yöneticisi ile bu süreci konuştum. CEO görevini yürüten Bülent Akgöl, “Son yıllarda maalesef değişken piyasa koşulları, tüm dünyada ve özellikle otomotiv sektöründe yaşanan daralma, Alman yatırımcı firmanın bu kararı almasında önemli bir etkendi” diyerek satış görüşmelerini onayladı.

– Dünya çapında faaliyet gösteren ticari araç üreticileri için bir sistem tedarikçisi olan Farhym Türkiye’nin yanı sıra Polonya’da da üretim yapıyor. Bu fabrikalarda ticari araçların iç kısımlarının tasarımı için entegre imkanlar sunan şirketi alan Turna Ahşap, 1994 yılında Mehmet Saygun tarafından Düzce’de kuruldu. 2022 yılında Ankara Çubuk’ta yeni fabrika kuran şirketin, toplam üretim alanı 20 bin metrekarenin üzerinde.

– Almanya’nın en önemli otomotiv şirketlerinden Hymer-Leichtmetallbau’ya ait Farhym Otomotiv Sanayi, 2021 yılında Makel Yalıtım ile satış sürecine girmişti. Şirketin ana tesisi Ankara’daki MAN Otobüs Üretim Merkezi’nin hemen yanında yer alan 10 bin metrekarelik fabrika. İkinci fabrika ise Adana’daki bin 500 metrekarelik tesis. Şirket bu iki tesisten MAN, Temsa, Isuzu, Karsan, BMC, Hyundai gibi dünyaca ünlü markalara ürün sağlıyordu.

– Farhym’in sahibi olan Hymer-Leichtmetallbau GmbH & Co firması ise 1962 yılında Erwin Hymer tarafından Baden Württenberg’de bulunan Wangen im Allgau’de kuruldu. 1957’de tasarımcı ve uçak öncüsü Erich Bachem ile birlikte satış şirketi Eriba’yı kuran Hymer’in kurduğu şirket son açıklanan verilere göre 3 bin çalışana ve yaklaşık 1 milyar euroluk ciroya sahip. Hafif metal ve alüminyum işleme konusunda uzman olan firma, özellikle merdiven/iskele çözümleri alanında dünya lideri olarak tanınıyor.

– Türkiye’de ortaklığı bitiren Alman Linde + Wiemann, 1939’da İkinci Dünya Savaşı’ndan günler öncesinde kuruldu. Almanya’nın Dillenburg kentinde bulunan şirket, Alman­ya ve Türkiye dışında İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Çin, Güney Afrika gibi ülkelerde üretim yapıyor.

Related Posts

Bakan Şimşek: Sanayi üretimindeki toparlanma ilk çeyrekte de devam etti

Bakan Şimşek sanayi üretim rakamlarını yorumladı.

ABD Hazine Bakanı Bessent, Kongre’yi harekete geçmeye çağırdı

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Kongre’yi temmuz ortasına kadar borç limitini artırmaya veya askıya almaya davet etti.

Binlerce kişi işsiz kalacak! Teknoloji devi küçülüyor

Dünyanın önde gelen elektronik üreticisi Panasonic Holdings istihdam stratejisinde değişikliğe gidiyor. Osaka merkezli şirket istihdam küçülmesine gideceğini belirten bir açıklama yaptı. Şirket açıklamasında yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de …

Trump görüşme öncesi Çin’e ayar verdi

ABD-Çin görüşmeleri öncesinde Trump’tan Çin’e yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 80’lik tarifenin doğru göründüğünü belirtti.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir