Afetlerin ardından oluşabilecek ardışık tehlikeler yapay zekâ “DANGER” ile belirlenecek

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Yapay Zeka Projesi ile Afet Sonrası Tehlikeler Tespit Edilecek

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) görevli bilim insanları, afetlerin ardından ortaya çıkabilecek ardışık tehlikeleri tespit etmek amacıyla geliştirdikleri yapay zeka destekli yazılım üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Tolga Görüm liderliğindeki ekip, TÜBİTAK 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı tarafından desteklenen projeyi hayata geçiriyor.

Türk bilim insanları, kısa adı “DANGER” olan yapay zeka destekli yazılım aracılığıyla afetler sonrası oluşabilecek tehlikeleri inceleyip yorumlayarak önlemler geliştirmeyi hedefliyor.

Prof. Dr. Görüm, yaptığı açıklamada, Türkiye’de doğal afetlerde ardışık tehlikelerin tespit edilmesi için yeterli zaman ayrılmadığını vurgulayarak, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin bıraktığı 12 bin heyelanın farklı etkilere yol açtığını ve bu tehlikelerle mücadelede yapay zekanın önemli bir rol oynadığını belirtti.

Görüm, yamaçlarda biriken malzemenin oluşturduğu siltasyonun barajların ömrünü etkilediğini ve gelecekte daha büyük tehlikelere yol açabileceğini vurgulayarak, yapay zeka teknolojilerinin bu tür riskleri önceden tespit etmede büyük fayda sağladığını ifade etti.

Makine Öğrenmesi ile Afet Öncesi Tehlikelerin Belirlenmesi

Projenin amacının, afetler sonrası meydana gelebilecek ardışık tehlikeleri önceden tespit ederek önlem almak olduğunu belirten Görüm, yapay zeka teknolojilerinin gelişimi sayesinde her yeni oluşan olayın sisteme eklendiğini ve bu sayede tespit kapasitesinin arttığını ifade etti.

Görüm, derin öğrenme ve makine öğrenmesinin çoklu dinamikleri olan olayların analizinde büyük önem taşıdığını vurgulayarak, yapay zeka teknolojilerinin gelişimiyle gelecekteki tehlikelerin önceden tahmin edilerek gerekli önlemlerin alınabileceğini söyledi.

Projenin son aşamalarında doktora ve sonrasındaki araştırmacıların görev alacağını belirten Görüm, bu çalışmanın Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıdığını dile getirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü de projenin paydaşları arasında yer alıyor.

Haber Kaynağı

Related Posts

Netanyahu yine tehditler savurdu: Saldırılara devam ederiz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nde anlaşma sağlansa bile 60 günlük ateşkes sürecinde Hamas’ın silahlarını bırakmama ve Gazze’den çıkmama durumunda saldırılara devam edeceklerini bildirdi. Netanyahu, sosyal medya hesabından …

Gazze’nin çilesi ne zaman bitecek

DÜNYA, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını durduracak ateşkes anlaşması haberini beklerken, İsrail ordusu Filistinli sivilleri öldürmeye devam ediyor.

TBMM’deki salgın Ankara’ya yayıldı, vakalarda patlama yaşandı

Meclis’te 100’ün üzerinde vekil ve personelin hastanelik olmasıyla gündem olan ishal ve kusma vakalarında artış yaşandığı belirtildi. Özellikle Ankara alarma geçerken uzmanlar, yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle çoğalan bakteriyle virüslerin, su ve gıda kaynaklı enfeksiyonları tetikleyerek ishal ve kusma vakalarını artırdığı uyarısında bulundu.

Bebek’te ünlü pastanenin yıkımına başlandı!

İstanbul Boğazı’nda bulunan Bebek Otel, Mandarin Otel ve Ottoman Otel’deki kaçak yapılar için yıkım kararı verildi. Bugün Baylan Pastanesi’nde yıkıma başlandı.

Çocukların oyunu faciaya dönüşüyordu: Yangında 2’si çocuk 6 kişi kurtarıldı

Edinilen bilgiye göre, Saraçlı Mahallesi Menteşe 5. Sokak’ta bulunan 4 katlı bir apartmanın 2’nci katında Hakan Açık’a ait dairede Ömer (7) ve Yusuf Açık (5) oyun oynadığı sırada henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevleri fark eden anne …

Özgür Özel, İmamoğlu görüşmesi sonrası açıklama yapıyor

Özgür Özel, İmamoğlu görüşmesi sonrası açıklama yapıyor