ABD’ye sevkiyatlar sert düştü ama ihracat arttı: Çin mucizesi

Çin İhracatında Artış Devam Ediyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergi zamlarına rağmen Çin‘de ihracat artışı yaşanmaya devam ediyor. Ancak Çin’den ABD’ye yapılan sevkiyatlar sert düşüşle yüzde 21 azaldı.

Çin’de İhracat Nisan Ayında Arttı

  • Çin’in nisanda ihracatı yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara yükseldi.
  • İthalatı ise yüzde 0,2 azalarak 219,5 milyar dolar oldu.
  • Ülkenin ABD’ye ihracatı yüzde 21 düşerken, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ülkelerine yüzde 20,8 ve Avrupa Birliği ülkelerine yüzde 8,2 arttı.

Çin’in bu dönemdeki dış ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olarak hesaplandı.

ABD İhracatında Yüzde 21 Azalma, AB Ülkelerine Yüzde 8,2 Artış

Çin‘in bu dönemdeki ABD‘ye ihracatı yüzde 21 azalırken Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerine yüzde 20,8, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ise yüzde 8,2 artış gösterdi.

Analistler, artışın Çin‘in ihracatındaki direnci ve esnekliği yansıttığını belirtti. Çin’in ihracatı yılın ilk 3 ayında yüzde 6,9 artarken ithalatı yüzde 6 geriledi.

Ülkenin ihracatı mart ayında 12,4 artış göstermişti. Bu artış, Çinli üreticilerin, ABD‘nin gümrük tarifeleri konusundaki beklentileriyle alakalı olarak önemli bir etkiye sahipti.

Ayrıca, Amerikalı ve Çinli yetkililer, tarife müzakereleri için bugün İsviçre‘de bir araya gelecekler.

Müzakerelerde ABD tarafını Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, Çin tarafını ise Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng temsil edecek.

Bu görüşmeler, iki ülkenin karşılıklı tarife artışlarının ardından gerçekleştirecekleri ilk müzakere olacak.

ABD ile Çin Arasındaki Ticaret Savaşları

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan‘da, birçoğu Çin gibi ticaret ortaklarına ek gümrük vergileri getirme kararı almıştı.

Çin‘in karşılık vermesiyle başlayan tarife savaşı sonucunda ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145‘e kadar yükseltirken, Çin de ABD‘ye yüzde 125 gümrük vergisi uygulamıştı.

Washington yönetimi, diğer ülkelere getirilen ek tarifeleri 90 gün erteledikten sonra Çin’e yönelik tarifeler yürürlüğe girmişti.

Related Posts

Kahramanmaraş Geleneksel Ağustos Fuarı Hazırlıkları Sürüyor

Büyükşehir Belediyesi, 1-31 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek fuar için hazırlıkları hızlandırdı.

Türkiye-Tacikistan Ekonomik İlişkileri Güçleniyor

MÜSİAD programında Türkiye-Tacikistan ilişkileri ve ekonomik iş birliğinin artışı vurgulandı.

Merkez Bankası rezervlerinde artış sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın toplam rezervleri, 11 Temmuz ile biten haftada yaklaşık 1,5 milyar dolarlık artış göstererek 165,9 milyar dolara ulaştı. Böylece rezervlerde üst üste ikinci haftada da yükseliş kaydedildi. Türkiye Cumhuriyet …

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Bakan Kacır: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Kalkınma Ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz.” dedi.

Bakır fiyatları rekor kırdı

ABD Başkanı Donald Trump’ın bakır ithalatına yüzde 50 tarife getireceklerini bildirmesinin ardından bakırın libresi uluslararası piyasalarda 5,81 dolarla rekor kırdı.