ABD, İsrail’in savunmasını güçlendirmek için Orta Doğu’ya savaş gemileri ve jetler gönderiyor

T24 Dış Haberler

Washington bu hafta meydana gelen suikastların ardından İran ve müttefiklerinin İsrail’e misilleme yapmasını beklerken, Pentagon ABD ordusunun Orta Doğu’ya ek savaş jetleri ve savaş gemileri göndermeye karar verdiğini belirtti. 

Hizbullah komutanı Fuat Şükür’ün salı akşamı Beyrut’ta, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin ise çarşamba güneş doğmadan Tahran’da öldürülmesinin ardından yabancı diplomatlar bölgesel bir savaşın tetiklenmesini önlemek için yoğun mesai harcamaya başladı. Yükselen tansiyon nedeniyle birçok havayolu şirketi Tel Aviv ve Beyrut’a uçuşlarını iptal etti. 

Cuma günü Fransa İran’daki vatandaşlarının ülkeyi terk etmesi için çağrı yaptı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de savaş yayılırsa Orta Doğu’dan büyük bir tahliyeye destek vermek için planlarını genişlettiklerini söyledi. 2006’daki İsrail-Hizbullah savaşında GKRY, on binlerce insanın tahliyesinde rol oynamıştı. 

Tansiyonun yükseldiği sırada cuma günü ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail ve Avrupa’ya balistik füze savunma kapasitesine sahip kruvazör ve destroyerler gönderilmesini onayladı. ABD ayrıca Orta Doğu’ya bölgeye bir savaş uçağı taburu gönderecek. 

Pentagon’dan yapılan açıklamada, “Austin değişiklikleri ABD koruma gücünü geliştirmek, İsrail’in savunmasına desteği artırmak ve ABD’nin bölgedeki çeşitli olasılıklara karşılık vermeye hazır olduğundan emin olma için gerçekleştirdi” denildi. 

ABD, daha önce bölgeye yaptığı konuşlandırmaları İran’ın 13 Nisan’da İsrail topraklarına dron ve füzelerle saldırmasının ardından yoğunlaştırmıştı. İsrail, ABD ve diğer müttefiklerinin yardımıyla 300 kadar dron ve füzenin neredeyse tamamını düşürmüştü. 

Lübnan Hizbullahı’nın geniş cephanesi ve coğrafi olarak İsrail’e yakınlığı nedeniyle ülke savunmasına zorluklar çıkarabileceği konuşuluyor. 

Cuma günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkenin her senaryoya hazır olduğunu söyledi. İsrail medyasına göre hükümet, İran’ın iletişim hatlarını hedef alması ihtimaline karşı temas kurabilmeleri için tüm bakanlara uydu telefonu verdi. 

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir