Yap, işlet, yıllarca devretme!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu: Yap-İşlet-Devret Projesi Neden Devredilmedi?

Yap-İşlet-Devret projeleri, bütçelere yük oluşturmasıyla sıkça tartışmalara konu oluyor. 20 Nisan 2012 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen ve ICA Ortak Girişimi konsorsiyumu tarafından kazanılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Odayeri-Paşaköy Kesimi projesi için işletme süresi, 8 Mayıs 2014 tarihinde başlamıştı. Ancak, 28 Temmuz 2024’te (1 sene önce) süresi dolan bu proje hala kamuya devredilmedi ve yüklenici şirketler tarafından işletilmeye devam ediliyor.

Neden Henüz Devredilmedi?

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, şirketlerle yapılan 10 yıl 2 ay 20 günlük anlaşmanın bir yıl önce sona erdiğini ve şirketlerin her yıl 1 milyar doların üzerinde ödeme almaya devam ettiğini belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yolun kamuya devrinin 2028’de gerçekleşeceğini açıkladı. Karasu ise bu durumun şirketlere 4.5 milyar dolarlık fazladan ödeme yapılacağı anlamına geldiğini ve vatandaşın cebinden 180 milyar TL’nin fazladan çıkacağını dile getirdi. Sürenin 2024’te sona ermiş olmasına rağmen niçin 2028’e kadar devredilmediğinin açıklanması gerektiğini vurgulayan Karasu, sözleşmede değişiklik olup olmadığı, varsa içeriğinin ne olduğu, değişiklik yapılmasına dair yasal dayanakların ne olduğu ve bu paranın hangi bütçeden ödeneceği gibi sorular sordu.

IC İçtaş İnşaat, Akkuyu Nükleer Santrali’nde yüklenici firma olarak görev alırken, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu Projesi, Antalya Havalimanı, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyol Projesi, Kirazlı-Halkalı metro hattı projesi gibi projeleri de IC İçtaş ile Astaldı ortaklıkları gerçekleştiriyor. ABD’deki 32 katlı New York Türkevi’nin maliyeti ise IC İçtaş İnşaat tarafından 291 milyon 260 bin 400 dolar olarak gerçekleştirildi.

Related Posts

İktisatçı Bayram Başaran’dan kritik uyarı: En Kötüsü Başlamadı! Hem Döviz Hem TL Krizi…

İktisatçı Bayram Başaran, Türkiye ekonomisine ilişkin “Bilinçli ve kontrollü bir fakirleştirme politikası uygulanıyor. En kötüsü daha başlamadı, sonbaharın sonundan itibaren hem döviz hem de TL krizini aynı anda yaşayacağız” ifadelerini kullandı.

Tarımsal destek ödemeleri bugün hesaplara aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilere 826 milyon 825 bin TL tutarında tarımsal destek ödemesini bugün hesaplara yatırıyor.

BDDK raporu: Çoğunluğun hesabında 100 lira dahi yok

Avrupa ülkeleri arasında gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülke olan Türkiye, aynı zamanda dolar milyoneri sayısını en hızlı artıran ülke durumunda. Mevcut ekonomi politikaları sermaye tarafına kazandırırken, gelir dağılımında uçurum büyüdü.

42 yıllık hastane devi iflasın eşiğinde

İstanbul’un köklü sağlık kuruluşlarından Özel Çevre Hastanesi, mali zorluklar nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu. Şirkete 3 aylık geçici mühlet verilirken, mahkeme verilen geçici mühlet kapsamında konkordato sürecini yönetmek üzere 3 kişilik komiser heyeti görevlendirdi.

Perakende devleri bir bir kapanıyor: İflaslar peş peşe geldi, 700 mağazası kapandı

Perakende sektörü, son iki yılda art arda gelen iflaslar ve kapanan mağaza zincirleriyle büyük bir dönüşüm süreci yaşıyor. Artan enflasyon, kira maliyetleri, borç faizlerindeki yükseliş ve perakende hırsızlıkları, sektörde çok sayıda büyük markanın kapanmasına neden oldu.

Tamir Edilen Biçerdöver Yandı

Etili köyünde tamir sırasında bir biçerdöver alev aldı; yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.