Enflasyonun altında zam alması beklenen memur, bir de vergi kıskacında: ‘Kaşıkla verip, kepçeyle alıyorlar’

TÜİK Tarafından Yarın Açıklanacak Enflasyon Verileri Bekleniyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yarın enflasyon verilerini açıklayacak. 6 aylık enflasyon rakamlarıyla beraber, emekli ve emekçilerin alacakları zamlar da netlik kazanacak. Ancak memur ve memur emeklisinin, enflasyonun altında zam alacağı düşünülüyor.

Milyonlarca memur ve memur emeklisi, bu yılın ikinci yarısında sadece yüzde 5 toplu sözleşme zammı alacak. Bunun yanı sıra 6 aylık enflasyon farkı da eklenecek. 5 aylık TÜFE oranı yüzde 15.09 olarak gerçekleşmişti. Memur ve memur emeklisinin artışları, toplu sözleşmeye göre belirleniyor ve toplu sözleşme zammı ile enflasyon farkı ödeniyor.

Haziran enflasyonu dikkate alındığında, memur ve memur emeklisi için artışın yüzde 15-16 civarında olacağı tahmin ediliyor. Ancak bu artışın enflasyonun altında olduğu ve vergi kesintileri nedeniyle düşük kalabileceği belirtiliyor. Sendikalar, enflasyon farkını zam olarak değerlendirmiyor ve yılın ilk yarısında yaşanan maaş kayıplarına dikkat çekiyor.

Vergi Kesintileri Artıyor

Memurların büyük bir bölümü, daha yüksek vergi dilimine geçtikleri için maaşlarından daha fazla vergi kesintisiyle karşılaşıyorlar. Bu durum, maaşlardaki artışın büyük bir kısmının vergilere gitmesine neden oluyor.

Gelir vergisi tarifesi doğrultusunda, 158 bin liraya kadar olan kazançlar için vergi oranı yüzde 15 iken, bu rakamı aştığında yüzde 20’lik vergi dilimine giriliyor. Toplam kazanç arttıkça vergi oranı da yükseliyor. Bu durum da memurların, vergilere ek olarak düşük zamla karşılaşacaklarını gösteriyor.

‘KAŞIKLA VERİP, KEPÇEYLE ALACAKLAR’

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, vergi dilimlerindeki hızlı yükselişe dikkat çekerek, verilen zamların bir kısmının vergi olarak geri alındığını vurguladı. Hamzaçebi, “Emekçinin cebine girecek para, zam olarak verilen miktarın azalmasına neden oluyor” şeklinde konuştu. Enflasyonun üzerinde bile zam yapılmadığını belirten Hamzaçebi, düşük ücretliler için vergi diliminin yüzde 10’da sabitlenmesi gerektiğini savundu.

Related Posts

Harçlar arttı, yurtdışından telefon getirme azaldı

Harç tutarı zamlanan yurtdışı telefon alışverişine ilgi azaldı. Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefon sayısı geçtiğimiz bir yılda yüzde 81.95 geriledi.

Merkez Bankası rezervleri geriledi: 4 haftanın en düşüğünde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 287 milyon dolar azalışla 154 milyar 411 milyon dolara indi.

Bakan Şimşek: Enflasyondaki belirgin yavaşlama eğilimi devam edecek

Bakan Şimşek: Enflasyondaki belirgin yavaşlama eğilimi devam edecek

ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı

Ayrıntılar geliyor…

Bitcoin’de rekor yükseliş tahmini: Yıl sonunda o seviyeyi görebilir!

Standard Chartered, Bitcoin’in yılın ikinci yarısında önemli bir yükseliş yaşayacağını öngörüyor. Banka, kripto paralara artan kurumsal ilginin fiyatları yukarı çekeceğine dikkat çekiyor. Piyasa, bu beklentiyle Bitcoin’e odaklanmış durumda.

Artan meyve fiyatları meyveyi taneyle aldırıyor, onu bulmak da zor oluyor: Parasını bulan meyveyi bulamıyor

Yurttaşlar yükselen enflasyonla birlikte artan meyve fiyatlarına karşı çözüm ararken, bazı marketlerde de taneyle meyve satıldığı görülüyor. Bir markette beş tane erik 24 liraya, 5 tane kiraz 10,5 liraya, 5 tane kayısı da 10 lira 39 kuruşa bulunuyor. Halden ulaşılan kirazın ise geçen sene kilosu 65 liraya satılırken, bu yıl kilosu 500 lirayı buluyor.