Kredi kartlarında limit düzenlemesi olacak mı? Faizler düşecek mi? Uzman isim açıkladı

Ödeme Kartlarıyla Yapılan İşlemler 2024 Yılında Yüzde 57 Arttı!

Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödemeler, 2024 yılı Mayıs ayında geçen yıla göre yüzde 57 artarak 1 trilyon 993,1 milyar TL’ye ulaştı. BKM verilerine göre, tüketici harcamalarında yaşanan bu artış, ekonomik baskılara rağmen kart kullanımının artış trendini sürdürdüğünü gösteriyor.

İnternetten yapılan kartlı ödemeler, geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 65 oranında artarak 617 milyar TL’ye ulaştı. Araştırmalar, mağaza içi her beş kartlı ödemenin dördünün temassız olarak gerçekleştiğini ortaya koydu.

Kredi kartları ödemelerde başrolü üstlendi

Kartlı harcamaların büyük çoğunluğu kredi kartları ile yapıldı. Toplamda 1 trilyon 698 milyar TL kredi kartlarıyla, 275,7 milyar TL banka kartlarıyla, 19,4 milyar TL ise ön ödemeli kartlarla gerçekleşti. Kredi kartı kullanımındaki artış oranı yüzde 58 oldu.

Kredi kartı faizleri yüksek seyrediyor

Güncel verilere göre, alışveriş faiz oranları yüzde 3,50-4,75, nakit avans faizleri yüzde 5,00, gecikme faizleri ise yüzde 4,55-5,30 aralığında. Bu oranlar, önceki dönemlere kıyasla oldukça yüksek.

Harcamalar neden arttı?

Milliyet’e konuşan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, artışın mevsimsel etkilerle ilgili olduğunu belirtiyor:

“Yaz aylarına girilmesiyle birlikte vatandaşların harcama iştahı artıyor desek yanlış bir tabir kullanmamış oluruz. Bir diğer önemli etken de nakit kullanma alışkanlıklarının yavaş yavaş terkediliyor oluşudur.”

Nakit kullanımı azalıyor

Kurtuluş, fiziksel para taşımanın zorlaştığını ve bu nedenle kartla alışverişin arttığını vurguluyor:
“Tedavülde bulunan en yüksek paranın 200 TL olduğu bir ortamda nakit ile dolaşmak fiziki anlamda da zorlaşıyor.”

Kartlı ödemelerle birlikte kayıt dışı ekonominin denetlenmesi kolaylaşıyor. Uzmanlar, bu durumun hükümet politikalarıyla da desteklenerek devam edeceğini öngörüyor.

Kredi kartı faizleri ne zaman düşer?

Kurtuluş’a göre faiz indirimi, Merkez Bankası’nın para politikalarına ve dış gelişmelere bağlı:
“Savaş eğer bir sonraki toplantıya kadar sonlanırsa Merkez Bankası faiz düşürecektir. Ancak savaş sürer veya farklı bir duruma evrilirse yine sabit tutma, hatta faiz artırımından bile söz ediyor olacağız.”

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 46’da sabit tuttu. Bu kararın arkasında, İsrail-İran savaşının ekonomilere etkilerini gözlemleme isteği olduğu düşünülüyor.

Limit düzenlemesi yolda mı?

Yasalara göre kredi kartı limiti, kişinin gelirinin dört katını geçemiyor. Ancak uygulamada bu kural delinmiş durumda. Kurtuluş şöyle diyor:

“Her banka kendi bünyesindeki kredi kartına göre değerlendiriyor ve kişinin ne kadar fazla kartı varsa o oranda yüksek limiti oluyor.”

Yakın vadede düzenleme beklenmiyor

Kurtuluş, kısa vadede bir yasal düzenleme beklenmediğini belirtiyor:

“Enflasyonun hızı düşmezse ekonomi yönetimi belki bu sınırlamanın uygulanmasını sağlayacaktır. Ancak yakın vadede bir düzenleme yapılmasını düşünmüyoruz.”

Related Posts

Merkez Bankası rezervleri geriledi: 4 haftanın en düşüğünde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 287 milyon dolar azalışla 154 milyar 411 milyon dolara indi.

Bakan Şimşek: Enflasyondaki belirgin yavaşlama eğilimi devam edecek

Bakan Şimşek: Enflasyondaki belirgin yavaşlama eğilimi devam edecek

ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı

Ayrıntılar geliyor…

Bitcoin’de rekor yükseliş tahmini: Yıl sonunda o seviyeyi görebilir!

Standard Chartered, Bitcoin’in yılın ikinci yarısında önemli bir yükseliş yaşayacağını öngörüyor. Banka, kripto paralara artan kurumsal ilginin fiyatları yukarı çekeceğine dikkat çekiyor. Piyasa, bu beklentiyle Bitcoin’e odaklanmış durumda.

Enflasyonun altında zam alması beklenen memur, bir de vergi kıskacında: ‘Kaşıkla verip, kepçeyle alıyorlar’

Bu yılın ikinci yarısında enflasyonun altında zam alması beklenen memurlar, vergi dilimleri nedeniyle de kayba uğrayacak. Hem düşük zam alacaklar hem de bir üst vergi dilimine girdikleri için maaşlarından daha fazla kesinti olması bekleniyor.

Artan meyve fiyatları meyveyi taneyle aldırıyor, onu bulmak da zor oluyor: Parasını bulan meyveyi bulamıyor

Yurttaşlar yükselen enflasyonla birlikte artan meyve fiyatlarına karşı çözüm ararken, bazı marketlerde de taneyle meyve satıldığı görülüyor. Bir markette beş tane erik 24 liraya, 5 tane kiraz 10,5 liraya, 5 tane kayısı da 10 lira 39 kuruşa bulunuyor. Halden ulaşılan kirazın ise geçen sene kilosu 65 liraya satılırken, bu yıl kilosu 500 lirayı buluyor.