Prof. Dr. Özkaya: Zeytinlikler zarar görmeden taşınabilir

Zeytin Ağaçlarının Taşınması Konusunda Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya’dan Önemli Uyarılar

Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü ve Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, 3213 sayılı Maden Kanunu’nda yapılan geçici düzenlemeler çerçevesinde sınırlı maden sahalarında yer alan zeytin ağaçlarının taşınabileceğini açıkladı. Özkaya, zeytin ağaçlarının doğru yöntemlerle ve uygun zamanda taşınabileceğini belirtirken, dünyada ve Türkiye’de zeytin ağaçlarının başarılı taşınma örneklerinden bahsetti.

Zeytin Ağaçları Doğru Koşullarda Taşınabilir

Prof. Özkaya, zeytin ağaçlarının en uygun taşınma zamanının kış ayları olduğunu vurgulayarak, uygun şartlarda taşınan zeytin ağaçlarının birkaç sene içinde eski verimlerine kavuşabileceğini söyledi. Ağacın kök bağlantılarının kesilerek uygun koşullarda yeni yerine taşındığında ve iklim ile toprak uyumu sağlandığında zeytin ağacının rahatlıkla tutunabileceğini belirtti.

Yaşlı ve sulanmamış zeytin ağaçlarının genellikle yumru oluşturduğunu ifade eden Özkaya, bu yumrunun ağaca dayanıklılık sağladığını ve zeytin ağacının zarar görmediği sürece yeniden filiz verebileceğini açıkladı.

Madrid’den Örneklerle Başarılı Taşıma Uygulamaları

Özkaya, İspanya’nın Madrid şehrinde bir bankanın kurduğu finans merkezi etrafında çok yaşlı zeytin ağaçlarının başarılı şekilde taşındığına dikkat çekti. Ağaçların dünyanın farklı bölgelerinden getirilerek Madrid’e dikildiğini ve genetik analizlerle sınıflandırıldığını belirtti.

Zeytine Doğal Saksı Yöntemi

Toprağın yetersiz olduğu durumlarda zeytin ağaçlarının yetiştirilmesi için “doğal saksı” yönteminin uygulanabileceğini söyleyen Özkaya, ağacın yeni yerine tutunabilmesi için kök gelişimini destekleyecek bir toprak karışımıyla çukur doldurulması gerektiğini belirtti.

Son olarak, zeytin ağaçlarının aşırı sulamadan kaçınılması gerektiğini hatırlatan Özkaya, ağacın çok suya alışması durumunda daha narin hale gelebileceğini ve sulama işleminin dikkatlice yapılması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

ABD’ye 132,9 milyon dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohum ihraç edildi

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) üyeleri, yılın ilk 5 ayında Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) 132,9 milyon dolarlık hububat ihracatı gerçekleştirdi.

Gram altında düşüş sonrası yeni tahmin! Nedeni belli oldu

Altın fiyatları geçtiğimiz haftalarda rekor seviyeleri test ettikten sonra düşüş trendine girdi. Özellikle Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında ateşkesin sağlanmasıyla fiyatlarda düşüş derinleşti. Peki altın fiyatlarında gerileme sürecek mi? Ekonomist Hikmet Baydar gram altın için rakam vererek, ‘Önümüzdeki 2 hafta içerisinde test edebilir’ dedi. İşte detaylar… 

Bakan Işıkhan’dan emekli maaşı açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “Emekli memurlarımızın maaş ve ikramiyelerinde ciddi iyileştirmeler sağladık” dedi.

TÜED Genel Başkanı Ergün’den Emekliler Günü mesajı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, “hükümetten öncelikle emeklilere 3 Temmuz’da açıklanacak olan TÜFE rakamlarının üzerine seyyanen bir zam uygulanmasını, en düşük aylığın da açlık sınırı seviyesinin üzerine çekilmesini beklediklerini” bildirdi.

CHP’li Bağcıoğlu’ndan TSK muvazzaf ve emekli personel için dikkat çeken açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, TSK mensuplarının özlük ve sosyal haklarına ilişkin yaşanan mağduriyetlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bağcıoğlu, şunları kaydetti: “TSK personeli, vatanın bekası ve milletimizin güvenliği için gece …

İlk kadın sağlık merkeziydi: Türkiye’nin köklü hastanesi krizde, kankordatoya başvurdu

Ekonomik krizin faturası her geçen gün ağırlaşıyor. Yüksek faiz ve finansman sorunu yaşan pek çok şirket, kuruluş borç batağında ayakta kalmaya çalışıyor. Konkordato ilanları da bu nedenle son yıllarda görülmedik bir artış kaydediyor. Teksil …