Gazze’de gıda krizi büyüyor: Han Yunus’tan gelen görüntüler yürek burktu

Gazze’de Gıda Krizi Derinleşiyor: İnsani Yardımlara İhtiyaç Artıyor

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten beri Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını sürdürmesi, sınır kapılarının kapalı tutulması nedeniyle gıda krizini derinleştiriyor. Han Yunus’a bağlı el Mavasi bölgesinde çadırlarda yaşam mücadelesi veren yerinden edilen Filistinlilere, bir hayır kurumu tarafından sıcak yemek dağıtımı yapıldı. Açlıkla boğuşan sivil halk, umutla yardım dağıtım merkezlerine yöneldi.

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail’in Gazze’ye yönelik soykırıma devam etmesi üzerine insani yardımların koşulsuz olarak geçişine izin verilmesi çağrısında bulundu. UNRWA’nın Amman’daki merkezinden yapılan yazılı açıklamada, un, gıda, temizlik malzemeleri, battaniye ve ilaçlar da dahil olmak üzere en az 200 binden fazla kişiye bir ay yetecek kadar insani yardım malzemesi bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, bölgedeki depoya ulaşım mesafesinin 3 saat olduğu vurgulanarak yardımların Gazze’ye ulaştırılmasına izin verilmesi gerektiği ifade edildi. Gazze’nin ciddi bir insani yardıma ihtiyacı olduğu ve bu yardımların engelsiz bir şekilde ulaştırılması gerektiği belirtildi.

İsrail, 2 Mart’tan bu yana Gazze’ye yardım geçişlerini kısıtlayarak yaklaşık 2,4 milyon kişiyi açlığa sürüklüyor.

İnsani Felakete Dönüşen Su Krizi

Uluslararası Su Kuyusu Yardım Derneği Başkanı Hacı Ali Aydın, Gazze’deki su krizinin tarihte benzersiz bir insani felakete dönüştüğünü belirtti. Aydın, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı abluka ve saldırılar sonucu su erişiminde yaşanan dramatik düşüşe dikkat çekti.

Gazze’de 7 Ekim öncesi günlük kişi başına düşen 80 litrelik su tüketiminin bugün 4 litrenin altına düştüğünü ifade eden Aydın, bu durumun büyük bir felakete işaret ettiğini söyledi.

‘Susuzluktan Ölümler Yaşanıyor’

Aydın, kirli su tüketiminin artması sonucu kolera, dizanteri, Hepatit A gibi hastalıkların yaygınlaştığını, susuzluktan ölümlerin gerçekleştiğini belirtti. Gazze’nin su sorununun bir bölgesel mesele olmadığını, insanlık adına çözülmesi gereken bir sorun olduğunu vurgulayan Aydın, tüm devletleri ve yardım kuruluşlarını bu konuda seferber olmaya çağırdı.

Gazze Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Mahir Salim, bölgedeki su altyapısının hedef alındığını, kanalizasyon sularının sokaklara aktığını ve temiz suya ulaşmanın zorlaştığını belirtti.

İsrail Ordusu Sivillere Ateş Açtı

İsrail ordusunun Gazze’de gıda almak için yardım dağıtım noktasına giden sivillere ateş açması sonucu 20 kişi yaralandı. İsrail’in ablukası ve saldırıları sonucu insani felaketin yaşandığı Gazze’de sivillerin de hedef alındığı belirtildi.

Filistin resmi ajansı WAFA’ya göre, İsrail ordusu Deyr el-Belah kentinde, Bureyc Mülteci Kampı yakınlarında gıda almak için yardım dağıtım noktasına giden Filistinlilere ateş açtı. Saldırı sonucu en az 20 kişi yaralandı.

Related Posts

İsrail’in Gazze’nin batısında kampı bombaladı: 7 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusunun, Gazze şehrinin batısında yerinden edilenlerin kaldığı kampı bombalaması sonucu 7 kişinin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Özgür Özel’den tutuklamalar sonrası ilk açıklama

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den İBB operasyonunda verilen tutuklama kararlarının ardından ilk açıklama geldi. Özel, ‘Durmak yok, boyun eğmek yok!’ dedi

Yılmaz Özdil canlı yayında anlattı İşte İzmir’deki grevin perde arkası

Türkiye’nin gündemi SÖZCÜ TV’de tartışılıyor. SÖZCÜ Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, İpek Özbey’in sunduğu Kırmızı Beyaz programında İzmir’de belediye işçilerinin grevini yorumladı

İletişim Başkanlığı’ndan kişiye özel kanun iddialarına yalanlama

İletişim Başkanlığı, ‘Akaryakıt istasyonlarıyla ilgili kişiye özel kanun yapıldı’ iddialarını yalanladı.

CHP’li Bağcıoğlu ‘iki stratejik tehdide’ dikkat çekti: ‘Ülke güvenliğini ciddi biçimde etkiliyor…’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, “Son dönemde art arda yaşanan olaylar, iki stratejik tehdidin ülke güvenliğini ciddi biçimde etkilediğini bir kez daha ortaya koymuştur” diyerek, kritik uyarılarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Kabine Toplantısı bugün gerçekleşecek: Neler konuşulacak? Saat kaçta toplanılacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün saat 15.00’te yapılacak kabine toplantısında kritik gündem maddeleri masaya yatırılacak. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşecek toplantıda 10. Yargı Paketi, Terörsüz Türkiye süreci, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve güncel ekonomik gelişmeler değerlendirilecek.