Almanya’da tüketici güveninde istikrar aranıyor

Almanya Tüketici Güven Endeksi Haziran Ayında Yükseldi

Merkezi Almanya’da bulunan pazar araştırma şirketi GfK ve Nuremberg Piyasa Kararları Enstitüsü’nün hazırladığı rapora göre, gelecek ay için Tüketici Güven Endeksi’nin sonuçları açıklandı.

Mayıs ayında eksi 20,8 puan olarak ölçülen Tüketici Güven Endeksi, haziran ayında 0,9 puanlık artışla eksi 19,9 puana yükseldi. Bu, endeksin üçüncü ay üst üste artış göstermesini sağladı ve eksi 19,9 puanla uzun vadeli ortalamanın oldukça altında kalmaya devam etti.

GfK’ye göre, tüketici duyarlılığındaki azalmada hem hafifçe azalan satın alma eğilimi hem de artan tasarruf eğilimi etkili oldu.

Almanya’da tüketici duyarlılığının son derece düşük olduğunu belirten NIM Tüketici Araştırmacıları Uzmanı Rolf Buerkl, endeksin nedenlerini ABD hükümetinin gümrük politikasındaki belirsizlik, pay piyasalarındaki oynaklık ve Alman ekonomisindeki durgunluğa bağladı. Bu nedenle insanlara tasarruf etmelerini önerdi.

GfK piyasa araştırmacıları, ülkede işsizlik oranındaki artış, şirket iflaslarındaki yükselme ve bazı şirketlerin personel azaltma veya yurtdışına taşıma planlarının, çalışanları endişelendirdiğini belirtti.

Alman ekonomisi 2025’in ilk çeyreğinde beklenenden daha güçlü bir büyüme kaydetti ancak ABD Başkanı Donald Trump ile AB arasındaki gümrük anlaşmazlığı belirsizliğe neden olmaya devam ediyor.

Ekonomi Büyüme Zorluklarıyla Karşılaşıyor

Tarife savaşları ve Trump’ın açıklamaları küresel ticarete zarar verirken, analistler, Trump’ın gümrük politikasını Alman ekonomisi için “özel risk” olarak değerlendiriyor.

Alman ekonomisi, diğer ülkelere göre daha fazla imalat sektörüne bağımlı olduğundan üretimdeki zayıflık nedeniyle kırılgan kalmaya devam ediyor.

Ülke ekonomisi 2024 yılında bir önceki yıla göre gerileyerek, çin ile rekabetin ve yapısal sorunlarının ekonomiyi frenlemesiyle ikinci yıl üst üste küçülmeye gitti.

Related Posts

ABD’de tartışmalı teklif: “Nazi kanunu” ile vatandaşlıktan çıkarılma mümkün olabilir

ABD’de geçmişte Nazileri vatandaşlıktan çıkarmak için kullanılan yasa, şimdi göçmenleri hedef alacak şekilde genişletiliyor. Uzmanlar, bu adımın milyonlarca yasal göçmen arasında korku yaratabileceği uyarısında bulunuyor

Denizden çıkan servet başlarını yaktı: 80’lik çift yargılanıyor

Fransa’nın batı kıyılarında 18’inci yüzyıldan kalma tarihi bir geminin enkazından çıkarılan altın külçelerin yasa dışı satışıyla ilgili olarak 80 yaşındaki roman yazarı Gay Courter ve 82 yaşındaki eşi Philip Courter mahkemeye çıkacak.

Özgür Özel’in düşünceli o anları defalarca paylaşılmıştı: Gerçek bakın ne çıktı

İBB ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonların ardından sosyal medyada sıkça paylaşılan Özgür Özel’in videosunun aslında bir yıl önce, Edirne’deki Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde çekildiği ortaya çıktı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Meşhedani ile görüştü

Dışişleri Bakanı Fidan, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud Meşhedani ile Ankara’da bir görüşme gerçekleştirdi.

Mansur Yavaş’tan ‘Madımak Katliamı’ açıklaması: ‘Hiç dinmeyen bir sızı’

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, “2 Temmuz 1993. Ülkemizin hafızasında derin bir yara, vicdanlarımızda hiç dinmeyen bir sızı. Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz canlarımızı rahmetle anıyorum” dedi.

Diyarbakır’da 20 tekstil fabrikası kapandı

Türkiye’deki ekonomik krizin etkisiyle Diyarbakır Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan 20 fabrika kapanırken, birçok fabrikanın da kapasitesi düşürüldü. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye’nin üretim üssü olmaktan hızla çıktığını belirterek, “Yöneticiler bu işe seyirci kalmamalı. Eğer biz üretim üssü olmaktan çıkarsak tamamen harcayan, dışarıdan ithal eden bir pozisyona geçeriz” dedi.