Yapay zeka patlamasını başlatan Microsoft-OpenAI ortaklığı çatırdamaya başladı

Microsoft ve OpenAI İlişkisi: Ortaklık Çatırdıyor mu?

2015 yılında kurulan ama uzun bir süre ürün ortaya koymadan varlığını sürdüren OpenAI, dış destekle ayakta kalmayı başardı. Bu destekte en büyük rolü oynayan şirket ise Microsoft oldu. Microsoft CEO’su Satya Nadella, OpenAI’daki yapay zeka uzmanlarının potansiyeline güvenerek yıllar önce bu girişime yatırım yaptı. Ve ChatGPT’nin başarısıyla Microsoft, bu yatırımın karşılığını fazlasıyla aldı.

Şimdiye kadar her zaman başarılarıyla konuşulan bu ortaklık, son günlerde değişmeye başladı gibi gözüküyor. İçeriden gelen bilgilere göre, Microsoft ile OpenAI arasında gerilim yaşanıyor. Wall Street Journal’ın haberine göre Satya Nadella ile Sam Altman arasındaki ilişki zedeleniyor.

Microsoft ve OpenAI Artık Ayrı Yollarda

İki şirket arasındaki gerilimin temel nedenlerinden biri, artık kendi yolunda ilerlemeye başlamaları. OpenAI, yeni gelir modelleri oluşturarak artık Microsoft’a eskisi kadar bağımlı değil. Microsoft ise OpenAI’nin teknolojilerini kullanarak kendi yapay zeka alanını geliştirdi. Bu alanda Copilot adlı yapay zeka modeli, ChatGPT’nin önemli bir rakibi olabilir. Microsoft, Copilot’i geliştirmek için başka yapay zeka şirketlerinden destek almaya başladı.

İki şirketin birbirine duyduğu ihtiyaç azalınca, anlaşmazlıklar da artıyor. Nadella ve Altman arasındaki anlaşmazlıkların büyüdüğü ve orta yol bulmakta zorlandıkları ifade ediliyor. Bu durum, ileride karşı karşıya gelebilecekleri mahkeme süreçlerine dahi yol açabilir.

OpenAI’ın en gelişmiş modellerini kendisine saklaması ihtimali, gerçekleşme olasılığı yüksek olan senaryolardan biri. Bu durum, şimdiden tartışmalara neden olmuş durumda. Eğer bu geçiş gerçekleşirse, Microsoft OpenAI’ın en üst düzey modellerine erişemeyecek. OpenAI’ın en son modelini Microsoft ile paylaşmaması, gerilimi artırıyor.

OpenAI’ın yeni modellerini paylaşmayı bırakabilmesi için GPT’nin insan seviyesinde zeka geliştirmesi gerekiyor. Bu konuda iki şirket arasındaki fikir ayrılıkları büyük. Ancak her iki şirket de bir süre daha birlikte hareket etmek zorunda kalabilir, çünkü ayrılmanın maliyeti oldukça yüksek olabilir.

Sonuç olarak Microsoft ve OpenAI arasındaki ilişki, bir zamanlar verimli bir ortaklık olarak başlamış olsa da, şu an menfaat çatışmasına dönüşmüş gibi görünüyor. Bu durum, ilerleyen günlerde nasıl bir sonuç doğuracak, merak konusu.

Related Posts

Çin, 10 yeni nükleer reaktörün inşasını onayladı: Hedef küresel liderlik

Çin, 10 yeni nükleer enerji reaktörünün inşasına onay verdi. Toplamda 200 milyar yuan (27,44 milyar dolar) maliyete sahip olması beklenen reaktörler ile var olan 5 nükleer santralin kapasitesinin arttırılması hedefleniyor. Bu nükleer güç …

Xiaomi, kendi geliştirdiği Xring işlemcisini tanıtacak!

Xiaomi, kendi geliştirdiği yeni nesil mobil işlemcisi Xring için hazırlıklarını tamamlıyor. Şirketin ilk tam teşekküllü yonga seti olan Xring’in, Mayıs ayının sonlarına doğru tanıtılması bekleniyor. Qualcomm’un eski yöneticilerinden Qin Muyun’un …

Xiaomi Xring işlemcisi yolda: Tarih ve özellikler netleşiyor

Xiaomi, kendi geliştirdiği mobil işlemcisi için çalışmalarını hızlandırdı. Şirketin “Xring” adını taşıyan ilk tam teşekküllü yonga seti, son raporlara göre Mayıs ayının sonlarına doğru tanıtılacak. Peki Qualcomm’un eski yöneticilerinden Qin Muyun …

Batman mi Superman mi: Hangisi kazanır? Yapay zekaya da sorduk

Batman mi, Superman mi? Peki, bu iki süper kahramandan hangisi daha güçlü? Karşı karşıya gelirlerse hangisi kazanır? Çizgi roman dünyasının bu klasik tartışmasının yanıtını yapay zekaya sorduk…

Türkiye’nin en ucuz elektriklisi olabilir! iCAR tanıtıldı

Chery ve internet tabanlı teknoloji şirketi SmartMi Tech’in ortak çalışmasıyla kurulan yeni marka iCAR, 2025 Şangay Otomobil Endüstrisi Fuarı’nda ilk global modeli V23’ü tanıttı. Elektrikli araç pazarında fark yaratmayı hedefleyen iCAR, özgün …

ABD, gizli casus uçağına füzeleri havada “eriten” bir lazer silahı taktı

3. Dünya Savaşı endişeleri artarken, ABD füze savunması için casus uçaklarını füze savar lazer silahlarıyla donatmaya başladı. Bunun ilk örneği ise, keşif amaçlı insansız hava aracı MQ-9B SkyGuardian oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir