Bolu’da Yangın Sonrası Turizm Krizi

Bolu Otelleri, Yangın Faciasının Ardından İlgisiz Kaldı

Kartalkaya’da meydana gelen otel yangınında 78 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Bolu’daki otellere ilgi azaldı. Kentin turizm sektörü, ekonomisinin önemli bir kısmını oluştururken, otel sahipleri krizin üstesinden gelmek için bir araya geldi. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, “Bolu, her yıl milyonlarca turisti ağırlayan bir şehir. Yanlışlar yüzünden tüm kentin cezalandırılmasına karşıyız” dedi.

21 Ocak’ta Grand Kartal Otel’de çıkan yangın faciasının ardından Bolu’daki turizm tesislerine olan ilgi düştü. Özellikle tatil günlerinde %90’a varan doluluk oranları, yangın sonrasında %20’lere geriledi. Turizm sektöründeki bu düşüşün ardından harekete geçen otel sahipleri, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ‘Ticaretin Kalbi Turizm Çalıştayı’nda bir araya geldi. Çalıştaya, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, kamu kurumları ve otel yetkilileri ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, çalıştayın açılış konuşmasında, “Bolu, yılda milyonlarca turisti ağırlayan bir şehir. Turizm sektörü, 10 bin yatak kapasitesiyle 7 bin kişiyi istihdam ediyor ve Bolu ticaretinin %25’ini oluşturuyor. Ancak yangın sonrası ciddi bir düşüş yaşandı. Bir yanlışın tüm kenti etkilemesine karşıyız. Tatil dönemlerinde %90 doluluk oranına sahip olan otellerde, Ramazan Bayramı’nda bu oran %15-20’ye kadar düştü. Bu nedenle acil bir çözüme ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Kenti Negatif Etkileyen Yangın Faciası

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, otel yangınının kenti olumsuz etkilediğini belirterek şunları dile getirdi: “Turizm Bakanlığı’ndan, eksikliklerin giderilmesi için 1 yıl süre istiyoruz. Kentimiz, yaşanan olaydan dolayı olumsuz bir şekilde anılmaya başladı. Bu durum, doluluk oranlarına da yansıdı. Bu olayın kentimizde meydana gelmiş olması, Bolu’yu diğer şehirlerden farklı kılıyor. Konuyu öncelikli gündem maddemiz haline getirdik. Valilik koordinasyonunda oluşturulan komisyon, çalışmalarına devam ediyor. Ne yazık ki birçok otelde eksiklikler tespit edildi ve bazıları için yürütmeyi durdurma kararı alındı. Bu nedenle bir süre daha zaman kazanmamız gerekiyor. Turizm Bakanlığı’ndan, konaklama tesislerindeki riskleri belirleyerek bir master plan oluşturmak için 1 yıl süre talep edersek daha iyi olur.”

Otel İşletmecileri Eksik Ruhsat Problemi Yaşıyor

Otel işletmecisi Emrah Yaman, otellerin yangın ve deprem açısından denetlenmesinden kaynaklanan mevzuat eksiklikleri sebebiyle gerekli ruhsatları alamadıklarını belirtti. Yaman, “2017 yılında açtığım otel, yangın yönetmeliğine göre yapıldı. Ancak 2018’de yapılan güncelleme ile ikinci bir yangın merdiveni gerekliliği ortaya çıktı. Mevcut müşteri merdivenini yangın merdiveni olarak kullanmamızda bir sıkıntı yok. Oteli, yeni yangın yönetmeliğine uygun hale getirdik ancak yapı kontrolünden çıkan eksiklikler nedeniyle ruhsat alamıyoruz. Fiziken hazırladığımız binaları prosedür olarak onaylatamıyoruz. Bu durum, ek yönetmeliklerin getirilmesiyle çözülebilir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Merkez Bankası rezervleri geriledi: 4 haftanın en düşüğünde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 287 milyon dolar azalışla 154 milyar 411 milyon dolara indi.

Bakan Şimşek: Enflasyondaki belirgin yavaşlama eğilimi devam edecek

Bakan Şimşek: Enflasyondaki belirgin yavaşlama eğilimi devam edecek

ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı

Ayrıntılar geliyor…

Bitcoin’de rekor yükseliş tahmini: Yıl sonunda o seviyeyi görebilir!

Standard Chartered, Bitcoin’in yılın ikinci yarısında önemli bir yükseliş yaşayacağını öngörüyor. Banka, kripto paralara artan kurumsal ilginin fiyatları yukarı çekeceğine dikkat çekiyor. Piyasa, bu beklentiyle Bitcoin’e odaklanmış durumda.

Enflasyonun altında zam alması beklenen memur, bir de vergi kıskacında: ‘Kaşıkla verip, kepçeyle alıyorlar’

Bu yılın ikinci yarısında enflasyonun altında zam alması beklenen memurlar, vergi dilimleri nedeniyle de kayba uğrayacak. Hem düşük zam alacaklar hem de bir üst vergi dilimine girdikleri için maaşlarından daha fazla kesinti olması bekleniyor.

Artan meyve fiyatları meyveyi taneyle aldırıyor, onu bulmak da zor oluyor: Parasını bulan meyveyi bulamıyor

Yurttaşlar yükselen enflasyonla birlikte artan meyve fiyatlarına karşı çözüm ararken, bazı marketlerde de taneyle meyve satıldığı görülüyor. Bir markette beş tane erik 24 liraya, 5 tane kiraz 10,5 liraya, 5 tane kayısı da 10 lira 39 kuruşa bulunuyor. Halden ulaşılan kirazın ise geçen sene kilosu 65 liraya satılırken, bu yıl kilosu 500 lirayı buluyor.