Bozkır’ın Son Su Değirmeni

Bozkır İlçesindeki Son Su Değirmeni: Geleneksel Değirmencilik

Konya’nın Bozkır ilçesinde geçmişten günümüze ulaşan ve suyla çalışan un değirmeni, Ömer Kök ve eşi Nurkadın Kök tarafından işletiliyor. Ömer Kök, 25 yıldır bu değirmeni çalıştırdığını ve ilçedeki son değirmenci olduğunu vurgulayarak, değirmenin unuttuğumuz mesleklerden biri olduğunu belirtiyor.

Değirmencilik, mevsimsel bir meslek olan ve sadece bahar aylarında su seviyesi uygun olduğunda yapılan bir iş olarak karşımıza çıkıyor. Ömer Kök, eşi Nurkadın Kök’e bu mesleği öğrettiğini ve artık işin büyük kısmının eşi tarafından yürütüldüğünü ifade ediyor. Buğdaylarının yerli köy buğdayı olduğunu ve elde ettikleri unun esmer olduğunu belirten Kök, değirmenlerinde geleneksel yöntemlerle üretim yaptıklarını da ekliyor.

Bozkır ilçesinin Çağlayan Mahallesi’nde bulunan bu son su değirmeni, teknolojinin yaygınlaşmasıyla beraber geleneksel meslekleri kaybolmaya yüz tutan bir hatırayı temsil ediyor. Ömer Kök ve eşi, bu kültürel mirası yaşatmaya devam ederken, gelecek nesillere aktaracak bir çırak arayışında.

Bozkır’ın son su değirmeninde yapılan çalışmalar ise doğal ve geleneksel. Üretim sürecinde hiçbir elektrik kullanılmıyor ve tamamen doğal yöntemlerle kepekli un üretiliyor. Eski zamanlarda buğdaylarını kaya tuzu ile koruduklarını ve bu sayede unun ömrünü uzattıklarını belirten Ömer Kök, unlarının tadının ve kalitesinin ön planda olduğunu vurguluyor.

Bozkır’ın bu tarihi su değirmeni, ziyaretçilerine unlarını almaya gelenler arasında emekli öğretmen Ali Tanrıverdi’yi de ağırlıyor. Tanrıverdi, buranın ununu severek aldıklarını ve su değirmeni unlarına alışık olduklarını belirterek, kasabalarında eskiden 18 su değirmeni olduğunu ancak şimdi sadece bir tanesinin kaldığını ve bu değirmenden aldıkları unla memnun olduklarını ifade ediyor.

Related Posts

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Bakan Kacır: Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yerel kalkınma için devrim niteliğinde bir adım attık. Kalkınma Ajanslarımız eliyle yürüteceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile şehirlerimizi uzmanlaştıracak, yeni istihdam alanları oluşturacak, üretimi teşvik edecek, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini yükselteceğiz.” dedi.

Bakır fiyatları rekor kırdı

ABD Başkanı Donald Trump’ın bakır ithalatına yüzde 50 tarife getireceklerini bildirmesinin ardından bakırın libresi uluslararası piyasalarda 5,81 dolarla rekor kırdı.

Son dakika! Sigaraya zam geldi

emmuz ayının başından bu yana sigara gruplarına peş peşe zam gelirken, bugün itibarıyla bir sigara grubuna daha fiyat artışı yansıdı. Philip Morris grubu da sigara fiyatlarına zam yapan firmalar arasına katıldı. ZAMMI TBYD BAŞKANI DUYURDU Tekel …

Bir sigara grubuna daha zam geldi: En ucuz sigara 85 lira oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre haziranda enflasyon aylık 1,37 olurken yıllık yüzde 35,05’e geriledi. Altı aylık enflasyon oranı yüzde 16,67 oldu. 3 Temmuz’da açıklanan verilere göre memur ve memur emeklileri yüzde 15,57, işçi ve Bağ-Kur …

“Yerel Yatırım Konuları Listesi” Resmi Gazete’de yayımlandı

​​​​​​​Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak ve bölgelerin rekabet güçlerini artırmak temel amaçlarıyla “Yerel Yatırım Konuları Listesi” hazırladı.