Zırhı bilim insanlarını şaşırttı: Vücudunda gizli mekanizma keşfedildi

Mantis karidesi, 23 metre/saniye hızla vurarak bin 500 Newton gücünde bir darbe oluşturabiliyor. Bu güç, kabukları parçalamak ve hatta akvaryum camlarını çatlatmak için yeterli. Ancak bu kadar güçlü bir darbe üreten bir canlının kendi vücudunun zarar görmemesi bilim insanlarını uzun süredir düşündürüyordu.

ŞOK DALGALARINA KARŞI GİZLİ MEKANİZMA

ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nden Horacio Espinosa, bu inanılmaz direncin nedenini araştırırken mantis karidesinin saldırı pençesinde şok dalgalarını filtreleyen özel bir yapı olduğunu keşfetti.

“Bu karides, yüksek darbe gücüne rağmen kendini koruyacak bir mekanizmaya sahip olmalı,” diyen Espinosa, mantis karidesinin pençesinin sadece dayanıklı bir kalkan değil, aynı zamanda şok dalgalarını filtreleyen bir yapı olduğunu belirtti.

DARBE ANINDA ÖLÜMCÜL BALONCUKLAR OLUŞUYOR

Mantis karidesinin yumruğu sadece fiziksel bir darbe yaratmakla kalmaz. Hızlı hareket eden pençesi suyun yoğunluğunu düşürerek ‘kavitasyon balonları’ oluşturur. Bu baloncuklar aniden çöker ve büyük miktarda ısı, ışık ve ses enerjisi açığa çıkarır.

Bu olay hedefin kabuğunu çatlatırken, aynı zamanda mantis karidesinin kendi vücuduna da yüksek frekansta şok dalgaları gönderir. Ancak bu canlı, kendi oluşturduğu yıkıcı güçten zarar görmez.

ZIRHIN SIRRI ÇÖZÜLDÜ

Northwestern Üniversitesi’nden Nicolas Alderete liderliğindeki ekip, mantis karidesinin pençelerindeki zırhın yüksek frekansta darbeleri nasıl emdiğini anlamak için gelişmiş lazer teknikleri kullandı.

Araştırmacılar, pençedeki hidroksiapatit ve kitin liflerinin belirli bir dizilimle yerleştiğini keşfetti. Bu yapı, yüksek frekansta zararlı stres dalgalarını filtreleyen bir ‘fononik bant aralığı’ oluşturuyor.

Elde edilen sonuçlar, biyomimetik (doğadan ilham alan) yeni zırh ve darbe emici malzemelerin geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Espinosa ve ekibi, bu zırhın su altında nasıl çalıştığını gözlemlemek ve gelecekte kullanılabilecek dayanıklı malzemeler üretmek için yeni deneyler yapmayı planlıyor.

Related Posts

Yolcu uçaklarının koltukları neden küçük?

Yıllar boyunca Amerikalılar genişledikçe koltuklar ve bacak mesafesi küçüldü. Uzmanlar bunun felaket getirebileceğini söylüyor.

e-Devlet tarife karşılaştırma sistemi erişime açıldı: En uygun tarife kolayca bulunabilecek

Tarife karşılaştırma sistemi e-Devlet üzerinden erişme açıldı. Vatandaşlar artık cep telefonu ve sabit internet tarifelerini/kampanyalarını BTK tarife karşılaştırma sayfası üzerinden kolaylıkla yapabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı …

Akıllı telefon sahiplerine acil uyarı: 35 kuralını çiğnemeyin!

Akıllı telefon kullanıcıları için firmalardan sıcaklık 35 °C’yi aştığında cihazınızı derhal serin bir ortama taşıyın, uyarısı geliyor.

Samsung RAM Plus sınırı One UI 8 ile 12 GB’a yükseliyor

Samsung’un yakında kullanıcılarına sunacağı One UI 8 güncellemesi, RAM Plus özelliğinde önemli bir değişikliği beraberinde getiriyor. 2021 yılında tanıtılan ve kullanıcıların Galaxy cihazlarında depolama alanını sanal RAM olarak kullanmalarına …

Microsoft, yeni hesaplarda şifre kullanımını kaldırdı

Microsoft, yeni Microsoft hesaplarının artık parola gerektirmeyeceğini duyurdu. Şirket, kullanıcıları şifre yerine passkey kullanmaya teşvik ediyor. Amaç; kullanıcıların tamamen parolasız bir dünyaya yönelmesi ve passkey, yüz tanıma, parmak izi …

Epic Games’te bu haftanın ücretsiz oyunu erişime açıldı

Oyuncuların en büyük ikinci kalesi Epic Games Store, her hafta sunduğu ücretsiz oyun fırsatları ile kullanıcıları sevindirmeye devam ediyor. Son olarak Epic Games’in bu haftaki ücretsiz oyunları erişime açıldı. Epic Games’te haftanın ücretsiz …