Türkiye’nin Afrika ülkelerine ihracatı 20 milyar dolara yaklaştı

Türkiye’nin Afrika Ülkelerine İhracatı Artmaya Devam Ediyor

Türkiye, 2003’te Afrika Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi’ni benimserken, bu strateji kapsamında gerçekleştirilen projeler ve işbirlikleri sayesinde Afrika kıtasıyla ticaretini artırmaya devam ediyor.

Geçen yıl Türkiye, 56 Afrika ülkesine ihracat gerçekleştirerek toplam ihracatının yüzde 7,4’ünü oluşturdu. Türkiye’nin Afrika’ya yaptığı ihracat miktarı yıllık bazda yüzde 1,7 artarak 19 milyar 419 milyon 425 bin dolara yükseldi. Mısır, Fas ve Libya, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında yer aldı.

İhracatta Kimya Sektörü Öne Çıkıyor

Türkiye’nin Afrika ülkelerine yaptığı ihracatın sektörlere göre dağılımına bakıldığında, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 3,1 milyar dolarla en çok dış satımı gerçekleştirirken, bunu hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü izledi. Çelik, otomotiv endüstrisi, elektrik, elektronik gibi sektörler de önemli bir paya sahip.

Türkiye’nin makine ve aksamları, tekstil ve ham maddeleri, mobilya, kağıt, orman ürünleri, demir ve demir dışı metaller gibi sektörler de Afrika’ya ihracat yaparken, süs bitkileri, zeytin ve zeytinyağı, yaş meyve, sebze, kuru meyve ve tütün mamulleri gibi sektörler ise daha az dış satım gerçekleştirdi.

Geçen yıl Türkiye’nin Afrika’ya yaptığı ihracatta en çok paya sahip olan ülkeler arasında Cezayir, Cibuti, Fas, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Libya, Mısır, Nijerya, Senegal ve Tunus bulunuyor. Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin gelişmesi, ihracat rakamlarına olumlu yansıdı ve Mısır’a yapılan ihracat yüzde 21,8 artış gösterdi.

Gana, Nijerya, Libya ve Fas gibi ülkelerde de Türkiye’nin ihracatı yükselirken, Türkiye’nin Afrika ülkelerine olan ihracatı her geçen yıl artış göstermeye devam ediyor.

Related Posts

ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı

Ayrıntılar geliyor…

Bitcoin’de rekor yükseliş tahmini: Yıl sonunda o seviyeyi görebilir!

Standard Chartered, Bitcoin’in yılın ikinci yarısında önemli bir yükseliş yaşayacağını öngörüyor. Banka, kripto paralara artan kurumsal ilginin fiyatları yukarı çekeceğine dikkat çekiyor. Piyasa, bu beklentiyle Bitcoin’e odaklanmış durumda.

Enflasyonun altında zam alması beklenen memur, bir de vergi kıskacında: ‘Kaşıkla verip, kepçeyle alıyorlar’

Bu yılın ikinci yarısında enflasyonun altında zam alması beklenen memurlar, vergi dilimleri nedeniyle de kayba uğrayacak. Hem düşük zam alacaklar hem de bir üst vergi dilimine girdikleri için maaşlarından daha fazla kesinti olması bekleniyor.

Artan meyve fiyatları meyveyi taneyle aldırıyor, onu bulmak da zor oluyor: Parasını bulan meyveyi bulamıyor

Yurttaşlar yükselen enflasyonla birlikte artan meyve fiyatlarına karşı çözüm ararken, bazı marketlerde de taneyle meyve satıldığı görülüyor. Bir markette beş tane erik 24 liraya, 5 tane kiraz 10,5 liraya, 5 tane kayısı da 10 lira 39 kuruşa bulunuyor. Halden ulaşılan kirazın ise geçen sene kilosu 65 liraya satılırken, bu yıl kilosu 500 lirayı buluyor.

ABD’ye 132,9 milyon dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohum ihraç edildi

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) üyeleri, yılın ilk 5 ayında Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) 132,9 milyon dolarlık hububat ihracatı gerçekleştirdi.

Gram altında düşüş sonrası yeni tahmin! Nedeni belli oldu

Altın fiyatları geçtiğimiz haftalarda rekor seviyeleri test ettikten sonra düşüş trendine girdi. Özellikle Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında ateşkesin sağlanmasıyla fiyatlarda düşüş derinleşti. Peki altın fiyatlarında gerileme sürecek mi? Ekonomist Hikmet Baydar gram altın için rakam vererek, ‘Önümüzdeki 2 hafta içerisinde test edebilir’ dedi. İşte detaylar…