2024 rekor kırdı: Siber saldırılarda ‘yapay zeka’ etkisi

OpenText 2025 Siber Güvenlik Tehdit Raporu Yayımlandı

Yazılım firması OpenText, siber güvenlik konusunda bilgi sunan “2025 OpenText Siber Güvenlik Tehdit Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı. Rapor, 2024’ün zorlu bir yıl olduğunu vurgulayarak, dünya genelinde siber güvenlik trendlerini, algılarını, yönelimlerini ve davranışlarını içeren verileri sunuyor.

Siber Saldırılarda Yapay Zeka Etkisi

Rapora göre, 2024 yılı kötü amaçlı yazılımlarla gerçekleştirilen siber saldırılarda yüzde 28’lik bir artış göstererek tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Üretken yapay zekanın bu artışta önemli bir rol oynadığını vurgulayan rapor, işletmelerin yeni saldırılara hazırlıksız yakalandığını ortaya koyuyor.

Her yıl farklı hedefler ve saldırı biçimleri geliştiren siber korsanlar, güvenlik duvarlarını aşmayı hedefliyor. 2019’da en düşük olan siber saldırı oranları, 2022’de en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra 2024’te ise yüzde 86,5 düzeyinde gerçekleşti.

İş Bilgisayarları Güvenliği

Raporda, iş bilgisayarlarının bireysel bilgisayarlara göre daha güvenli olduğu belirtiliyor. İşletim sistemi sürümlerinin güncel olmasının siber saldırılara karşı koruma sağladığı vurgulanıyor. İşletim sisteminin en son sürüme yükseltilmesinin kötü amaçlı yazılım risklerini azalttığı ifade ediliyor.

Ölçeklendirilmiş saldırı ölçümlerine göre, küçük işletmelerin daha fazla saldırıya uğramasına rağmen büyük işletmelerin verileri siber saldırganların dikkatini çekmeye devam ettiği belirtiliyor. Raporda, ölçek büyüdükçe saldırılar ve etkilenmelerin arttığı vurgulanıyor.

Avrupa’da Siber Saldırılar

Raporun bölgesel risklere odaklandığı kısımda, 2024’te Avrupa’nın en çok saldırıya maruz kalan coğrafya olduğu belirtiliyor. Geçmişte daha az riskli kabul edilen Kıta Avrupa’sı, Güney Amerika’yı geçerek daha riskli bölgelere dahil oldu. Daha riskli bölgeler, daha az riskli bölgelere kıyasla 6 kat daha fazla siber saldırıya maruz kalıyor.

İmalat sektörünün en çok siber saldırılara maruz kaldığı belirtilirken, bilgi teknolojileri, şirketler, eğitim ve madencilik sektörlerinin de saldırıya uğradığı görülüyor.

Profesyonellerin Siber Saldırılara Maruziyeti

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Avustralya ve Hindistan’daki işletme yöneticileri, BT direktörleri ve güvenlik profesyonellerinin neredeyse yarısının fidye yazılımı saldırısına maruz kaldığı raporlanmıştır. Bu saldırıların karşısında ödemeler yapıldığını, ve ödemeler sonrasında verilerin geri yüklendiğini vurgulanmıştır.

Related Posts

Şehir Katili bilim dünyasını alarma geçirdi: Bütün uyduları yok edebilir

Bilim dünyası, 2032 yılında Ay ile çarpışma rotasında seyreden 2024 YR4 kodlu “Şehir Katili” lakaplı asteroit için alarmda. Yakın zamanda yapılan gözlemler, bu çarpışmanın gerçekleşme olasılığını yüzde 3.8’den yüzde 4.3’e yükseltti. Başlangıçta Dünya …

Çin, Ay mekiği Mıngcou’nun “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptı

Çin’in, 2030 yılında başlamayı planladığı insanlı Ay görevlerinde kullanacağı personel taşıyıcı mekiğinin “sıfır irtifa kaçış uçuşu testini” yaptığı bildirildi.

Microsoft’a Alman darbesi

Almanya’nın kuzeyindeki Schleswig-Holstein eyaleti, küresel teknoloji şirketlerinin artan gücüne karşı radikal bir duruş sergiliyor. Eyalet, önümüzdeki üç ay içinde kamu çalışanlarının, polis memurlarının ve yargıçların neredeyse tamamının Microsoft …

Milli motosikletçi Deniz Öncü’den tarihi zafer

Milli motosikletçi Deniz Öncü, İspanya’da düzenlenen Moto2 Dünya Şampiyonası’nın 8. etabını birincilikle bitirdi.

Yapay zeka kılıklı mühendislerden büyük vurgun: CEO itifasını verdi

Yazılım geliştirme sürecini “pizza siparişi kadar kolaylaştırdığını” ileri süren Builder.ai, Natasha adını verdiği sistemin tamamen AI tabanlı olduğunu savunuyordu. Ancak Bloomberg’in nisan 2025 tarihli araştırmasına göre, Hindistan’daki Noida ve …

Ateşin keşfine yönelik yeni teori: Eti pişirmek için değil muhafaza etmek için kullandılar!

Ateşin keşfi insanlık tarihi için oldukça önemli ancak ateşin bulunmasına yönelik, bilim insanları ve araştırmacılar fikir birliğine varamıyor. Ateş ilk olarak niçin kullanılmaya başlandı? Yeni çalışma bu soru üzerine odaklanıyor.